Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

29 september 2014 - Kommun & politik

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Ny ekonomichef i Karlskoga kommun

Han har lång erfarenhet av ekonomiskt arbete från olika branscher. Bland annat nio år som ekonomichef och platschef för ett byggföretag i Spanien. År 2012 gjorde han sin debut på den kommunala scenen. Den 1 oktober börjar Christian Westas som ekonomichef i Karlskoga kommun.

Christian Westas är ny ekonomichef i Karlskoga kommun från den 1 oktober 2014.

Från en bruksort till en annan. Närmast kommer han från samma tjänst i Hagfors kommun. Det finns flera likheter mellan Hagfors och Karlskoga i det ekonomiska arbetet. Kommunerna har bland annat samma ekonomisystem, anlitar samma revisorer och har likartade ekonomiska styrprinciper.

Innan Christian började i Hagfors hade han aldrig jobbat inom offentlig verksamhet tidigare. Däremot 17 år i privata företag i Norge, Spanien och Sverige som är verksamma inom byggbranschen och inom olika former av industri. Att arbeta i en kommun har dock varit över förväntan tycker han.
- Jag har blivit positivt överraskad över hur allmänbildande det är att jobba i en kommun. Jag har alltid tyckt om att göra affärer för att tjäna pengar. Men i en kommun finns det så mycket mer och viktigare än att bara tjäna pengar. Jag trivs riktigt bra i kommunal miljö och gillar att jobba i en politiskt styrd organisation.

Vill hitta den gyllene medelvägen

Skatteintäkter och statliga bidrag är de största inkomstkällorna i en kommun. Pengarna ska ge den bästa tänkbara servicen till kommuninvånarna och gärna till en låg kostnad. Det ser Christian som den största utmaningen i kommunal ekonomi.
- Det handlar om att hitta den gyllene medelvägen mellan att ha en stabil ekonomi, men ändå kunna erbjuda hög kvalité på skola och i vård och omsorg.

Karlskoga är inte alls någon ny bekantskap för den nye ekonomichefen. För mellan 2007 och 2012 arbetade Christian på ett börsnoterat företag som sysslade med vindkraft och vars huvudkontor låg i Karlskoga. Även om Christian var placerad på ett dotterbolag med kontor i Kristinehamn var han ofta i kanonstaden.
– Då lärde jag känna många människor i Karlskoga som jag än idag har kontakt med.

Han bor med sin sambo i centrala Karlstad och kommer att pendla till sitt nya jobb.
– Jag ser inget problem i att pendla. Det är fin väg till Karlskoga och kortare än att åka till Hagfors.

Christian Westas tillträder som ekonomichef i Karlskoga kommun den 1 oktober.

Uppdaterad 2014-09-29 av Ralf Sundhäll