Karlskoga kommun
28 mars 2013

Fikamöte på Möckelngymnasiet mellan ungdomar och politiker

16 ungdomar och politiker träffades under tisdagen i Möckelngymnasiets cafeteria i Degerfors för att samtala kring lokala ungdomsfrågor och bildandet av ett ungdomsråd.

Kung:D (Karlskoga och Degerfors ungdomspanel) inledde med att berätta om sin verksamhet, då de är i uppstarten av att bilda ett ungdomsråd i Karlskoga och Degerfors. Bland annat har man ett ungdomsråd i Umeå som förebild som har runt 20 aktiva och 400 stödmedlemmar. Kung:D har även varit på utbildning i Ljungby arrangerat av Sveriges ungdomsråd där de fått lära sig många tips om bildandet av ungdomsråd. Kung:Ds vision är att få många ungdomar intresserade av att påverka vad som händer lokalt och få andra att förstå att politik inte behöver vara något ”tråkigt”, utan att man faktiskt kan få saker att hända snabbt genom att bara föra fram sin åsikt.

Politikerna på plats betonade vikten av att ha ett organiserat ungdomsråd i kommunerna att ha som ett bollplank att lösa olika problem tillsammans med. En önskvärd utformning av ett ungdomsråd är att det ska ha samma status som exempelvis handikappsrådet och pensionärsrådet som företräder en större grupp och kan föra deras talan, vilket är önskvärt ur en kommunalpolitisk synvinkel.

Ungdomsrådet som redan finns i Degerfors har konkret fått saker att hända inom politiken, ett exempel som togs upp var en önskan om en grillplats i Kanadaskogen som man upplevde saknas i samband med att man skulle anordna en grillkväll. Detta togs upp på ett bra exempel där man kan få konkreta saker att hända politiskt genom att säga vad man tycker. Ungdomsrådet i Degerfors planerar även genomföra ett flertal aktiviteter för ungdomar, såsom trivselkväll, turneringar och resor.


Läs mer här.länk till annan webbplats

Uppdaterad 2013-04-05 av Lena Edlund

Karlskoga kommun, 691 83 Karlskoga
Telefon: 0586 - 610 00 E-post: kommun@karlskoga.se
Kontakta Karlskoga kommun

Anställda: Logga inlänk till annan webbplats | Distansarbetsplatsenlänk till annan webbplats | Time Care Poollänk till annan webbplats

Tipsa en vän:

Till Vision 2020
Dela på Twitter Dela på LinkedIn Dela på Facebook
Tipsa en kompis (öppnas i nytt fönster)