Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Trasiga lampor och lysrör

Här hittar du information vad du ska tänka på vid hantering av trasiga lågenergilampor och lysrör.

Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver

Lågenergilampor och lysrör innehåller bland annat det hälso- och miljöfarliga ämnet kvicksilver. För att undvika spridning av kvicksilver i vår miljö är det viktigt att sortera uttjänta eller trasiga lampor som farligt avfall. Det är också viktigt att vara varsam vid hanteringen när en sådan lampa går sönder.

Så här hanterar du trasiga lågenergilampor och lysrör

Använd inte dammsugaren för att samla upp resterna av en trasig lågenergilampa eller ett lysrör eftersom kvicksilverdropparna då kan förångas och frigöras i luften som vi andas in. Av försiktighetsåtgärd tvätta även händerna efter hanteringen av den trasiga lampan.
 
Om en kall lampa går sönder:
Samla ihop lampresterna med till exempel en bit kartong och lägg dem i en glasburk med åtsittande lock. Torka golvet med en fuktig trasa och lägg därefter även trasan i burken. Märk burken med texten "kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa". Lämna burken till returhantering för farligt avfall på Mosseruds avfallsanläggning.
 
Om en varm lampa går sönder:
Vädra och lämna rummet. Rekommendationen från den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) är att man ska lämna rummet i minst 20-30 minuter. Samla sedan upp lampresterna med till exempel en bit kartong och lägg i en glasburk med åtsittande lock. Torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa och lägg därefter även trasan i burken. Märk och återvinn burken på samma sätt som för en kall trasig lampa ovan.

Uppdaterad 2016-01-21