Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Kompostering av hushållsavfall

Ungefär hälften av ditt avfall är komposterbart. Om du komposterar bidrar du till en bättre miljön och får ett bra material för jordförbättring, planteringsjord och toppdressing av gräsmattan.

Vilka regler gäller för hemkompostering

Det är tillåtet att kompostera matavfall och trädgårdsavfall som uppkommer i det egna hushållet på den egna fastigheten. Om du komposterar matavfall måste behållaren vara försedd med lock.

Om du vill ha månadshämtning av ditt avfall eller vill slippa ett extra sopkärl för källsortering av matavfall så krävs att komposten är isolerad, så att den fungerar även vintertid. Ansöker om månadshämtning gör du hos oss på miljökontoret. Om du vill kompostera, men fortsätta med samma tömningsintervall för övrigt avfall så kontaktar du Karlskoga Energi och Miljö, tel 750 100.

Val av behållare och plats för kompostering

Välj rätt storlek på behållaren, minst 50 liter per person i hushållet. Ska du kompostera ditt trädgårdsavfall i samma behållare som matavfallet behöver du en större behållare ca 100 liter per 100 m² tomtyta.

Det ska vara lätt att nå behållaren, även när det regnar och är mörkt eller snön ligger djup. Komposten luktar normalt inte illa men den kan göra det t.ex. om man lägger i för mycket matavfall och för lite strömaterial. Placera komposten närmare ditt eget hus än grannens. Välj en skuggig plats.

Så här gör man

När du börjar kompostera bör du lägga ett lager med kvistar eller annat grövre material i botten som dränering och som gör det luftigt. Finfördela avfallet och sprid det över hela ytan i komposten.

Matavfall ska blandas med kolrikt material; hushållspapper, kvistar, sågspån, torra löv, bark, halm eller granbarr. Cirka 2/3 matavfall blandas med 1/3 kolrikt material. För bästa resultat, rör om i komposten flera gånger i veckan så att den syresätts.

Problemlösning

Dålig lukt
- För lite kolrikt material har lagts i komposten. Blanda i strö och rör om.
- Komposten har blivit för kompakt. Lufta genom att röra om, blanda i någon strö som ger struktur, t.ex. flisade kvistar och grenar.

Flugor
- Materialet (främst fruktrester och skal) har täckts för dåligt. Blanda om i ytskiktet och täck med strö. Även köttrester kan förorsaka maggot och spyflugor.

Blöt kompost
- Om din kompost blir för blöt kan du blanda i strö. Tänk på att en väl fungerande kompost ska vara fuktig.

Att ingenting händer
- Komposten har blivit för kompakt eller för blöt/torr. Blanda i strö, rör om. Komposten ska vara lagom fuktig, som en urkramad svamp ungefär. Om den blir för blöt täpps lufthålen igen och det blir för lite syre i komposten. Om den blir för torr avstannar processen.
- För lite material har lagts i komposten. Lägg i mer. Om behållaren är för stor i förhållande till mängden komposterbart material, kan den avdelas i fack, eventuellt kan man ha ett "flytande" innerlock i behållaren.

Myror
- Komposten är för torr (vanligare i trädgårdskompost), vattna och rör om.

Uppdaterad 2017-06-01