22 februari 2013 - Pressmeddelande

Feriepraktik - ett första steg ut i arbetslivet

Feriepraktik är för många skolungdomar ett första steg ut i arbetslivet och en bra erfarenhet för framtida jobbansökningar. Många av de ferieplaster som kommunen erbjuder finns inom vård och omsorg.

I sommar kan Karlskoga kommun erbjuda ca 220 feriepraktikplatser. Förra året fördelades ca 130 platser till vård och omsorg.

Feriepraktik inom vård och omsorg är förlagd på kommunens äldreboenden och uppgifterna handlar främst om att vara ett socialt sällskap för de äldre, hjälpa till vid servering av måltider, städ eller tvätt. Feriearbetarna arbetar fyra timmar per dag under en treveckorsperiod.

För många är detta en första möjlighet att se det varierande yrkesutbud som finns inom vård och omsorg. Som feriepraktikant kan man få upp ögonen för yrken som vårdbiträde, sjuksköterska, arbetsterapeut eller läkare.

Enligt Arbetsförmedlingen finns flera yrken där framtidsutsikterna inom hälso- och sjukvård kommer att vara goda ett antal år framöver. En orsak är att andelen äldre i befolkningen ökar, samtidigt som det pensioneras många anställda inom vården de närmaste åren.

Kommunen erbjuder flest feriepraktikplatser för ungdomar som går ur 9:an, men det finns även platser för de som går ur 1:an på gymnasiet.
Platserna söks till och med 2 april 2013 via offentligajobb.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2013-02-22 av Annika Spector