28 februari 2013 - Pressmeddelande

Miljonbidrag till Björkborns Herrgård

Idag (2013-02-28) meddelade Boverket att Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga får 2 210 000 kronor i bidrag till ombyggnad av stallbyggnaden. Pengarna ska gå till att skapa en nationell mötesplats för konferenser, middagar, musik- och teaterevenemang och konstutställningar.

Björkborns Herrgård i Karlskoga uppfördes i början av 1800-talet och var Alfred Nobels sista svenska hem då han avled 1896. Under våren 2011 togs en ny vision för Nobelmuseet i Karlskoga fram, med fokus på tre utvecklingsområden - museet som mötesplats, utveckling av museiutställningarna och ett bättre och större Fiffiga huset, science center.

Under 2012 anställdes Rosemarie Johansson för att under två år arbeta med Projekt Nobelmuseet i Karlskoga. En del av projektet är att omvandla Stallet på Björkborns Herrgård till ett mötescentrum.

– En stor del av mitt arbete är att försöka få samarbetspartners, stöd och bidrag till ombyggnationen av Stallet. Beskedet från Boverket är fantastiskt roligt! säger Rosemarie Johansson, projektledare.

Totalt delar Boverket ut 11,5 miljoner kronor i bidrag, fördelat på nio kulturlokaler, däribland Textilmuseet i Borås och Fylkingen i Stockholm.

Mötesplatsen Stallet kommer att invigas under hösten 2013.

Kontakt:

Rosemarie Johansson,projektledare