9 oktober 2013 - Pressmeddelande

Naomi Feil besöker Karlskoga

Amerikanska Naomi Feil, grundare av validationsmetoden besöker under måndagen den 14 oktober Karlskoga för att hålla i en workshop för ca 200 anställda inom Karlskoga kommun och från kringliggande kommuner.

Validationsmetoden är en personcentrerad kommunikationsmetod som används vid bemötandet av personer med demens. Metoden handlar om att bekräfta och acceptera den verklighetsbild personen med demens har.

Validationsarbetaren försöker inte övertyga dem om här och nu, utan möter personen med respekt, värme och ärlighet för att reda ut ibland kaotiska situationer. Detta har visat sig skapa en tryggare och lugnare omgivning för både personen med demens och för vård- och omsorgspersonal.

I Karlskoga har man som mål att validationsmetodens förhållningssätt ska genomsyra arbetssättet inom vård och omsorg för att skapa en personcentrerad vård. Det har bedrivits utbildningar i metoden på olika nivåer i ca 10 år och idag finns ca 30 certifierade validationsarbetare i kommunen. Personal inom vård och omsorg i Karlskoga kommun arbetar utifrån metoden på vårdboenden och inom demensdagvården. Detta har bland annat uppmärksammats i en nyinspelad dokumentärfilm av Björn Mathelin som ska visats på SVT under våren.

Karlskoga kommun är en av två auktoriserade validationsorganisationer i Sverige. Det är en organissation som har en standardiserad och kontrakterad relation med Validation Training Institute (VTI, USA), som innebär att man får utbilda och certifiera i Validationsmetoden.

För mer information och detaljerat program för dagen:
www.karlskoga.se/validationlänk till annan webbplats

Film:
Se inspirationsfilm om validationsmetoden med Naomilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (länk till You Tube)

Uppdaterad 2013-10-09 av Annika Spector