Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

13 mars 2014 - Pressmeddelande

Nedhuggning av gran på Meneliks grav

På fredag kommer kommunen att fälla den gran som växer på gravplatsen till Karlskogas kändaste häst, Menelik – cirkushästen.

Karlskoga kommuns arbetslag fortsätter i veckan röjningarna på Rävåsens naturreservat. Nu är det östra sidan av reservatet som får sig en genomgång. Det är framförallt uppväxande sly och enstaka yngre träd som tas ned i anslutning till vandringsleder, utsiktsplatser och rastbänkar.

Tas ned som en säkerhetsåtgärd

I samma veva så kommer arbetslaget även att ta ned den gran som står placerad invid graven där Menelik är begraven. Granen skuggar och skymmer den välbesökta gravplatsen alltmer och innebär dessutom på sikt en risk för graven. Skulle trädet falla omkull av sig själv så skulle rotsystemet slita sönder gravplatsen totalt och för att undvika detta fälls i stället granen. Själva stubben och det dekorativa rotsystemet kommer att lämnas kvar. På stubben och invid rötterna finns rum för hästvänner att även fortsättningsvis placera blommor och ljus för att hedra Menelik och den symbol för kärleken till hästar som han representerar.

Gåva från engelska drottningen

Menelik var cirkusdirektrisen Baptista Schreibers älsklingshäst och en personlig gåva från den engelska drottningen. Menelik var en vit arabhingst som tillsammans med Baptista utförde många bejublade cirkusnummer. När Menelik avled år 1931 önskade Baptista att få honom begraven på Skogskyrkogården, något som inte kyrkan tillät. Istället blev han begraven precis utanför kyrkogårdsmuren.

Uppdaterad 2014-03-13
Kontakt

Liv Hellquist

Kommunbiolog

0586 - 619 54

liv.hellquist@karlskoga.se

Pressmeddelande som pdfPDF