2 juni 2014 - Pressmeddelande

Karlskogas nya brandstation överlämnad till Bergslagens Räddningstjänst

Brandstationen, som började byggas våren 2013, står nu färdig. Idag, onsdag 28 maj, överlämnade Karlskoga kommun den nya brandstationen på Boforsudden till Bergslagens Räddningstjänst. Byggnationen har gått som planerat och både tidsram och budget har hållits.

"Äntligen är vi där"

- Vi har pratat om en ny brandstation väldigt länge, och nu äntligen är vi där. Det känns jätteroligt att vara den som nu får lämna över nyckeln till verksamheten, säger Liselotte Eriksson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Karlskoga.

Inflyttning sker direkt

Idag får Bergslagens räddningstjänst nyckeln till den nya brandstationen. Inflyttning kommer att ske direkt och natten till tisdag 3 juni är brandstationen bemannad nattetid för första gången.

"Stort att få ta emot nyckeln"

- Det är stort att få ta emot nyckeln till den nya brandstationen. Äntligen får vi lokaler som är anpassade till verksamheten, säger Göran Ståhlberg (S), direktionsordförande för BRT direktion.

Samarbete genom arbetsformen ”partnering”

Projektet har drivits genom arbetsformen partnering, vilket innebär att de olika aktörerna i projektet: Karlskoga kommun, räddningstjänsten, WSP (projektledning) och NCC (byggentreprenör) har haft en nära dialog genom hela projektet i syfte att bygga en så bra brandstation som möjligt.

"Nära dialog under hela projektet"

- Partnering handlar om att prata med varandra och förstå varandras verksamhet för att helheten ska bli bra, säger Peter Berggren, projektchef på NCC.

”Partnering är en riktigt bra grej”

- Vi har fått vara delaktiga i projektet ända sedan projekteringen och haft en löpande dialog med kommunen, det har fungerat otroligt bra. Nu är vi framme vid målsnöret och vi har fått en mycket trevlig arbetsplats som vi kommer att kunna använda under många år framöver. Jag vill tacka alla som har varit inblandade i projektet för ett mycket bra samarbete, partnering är en riktigt bra grej, säger Anders Nilsson, förbundschef på Bergslagens Räddningstjänst.

"Något vi tar med oss i framtiden"

- Det har varit ett mycket lyckat projekt. Brandstationen är färdig i tid, vi har hållit budgeten, och lokalerna blev som planerat. Samarbetsformen partnering är något vi definitivt kommer att ta med oss i framtiden, säger Stefan Larsson, tf kommundirektör i Karlskoga.

Invigning i september

Karlskoga kommun lämnar nu över brandstationen till Bergslagens Räddningstjänst. Brandstationen, som totalt har kostat 67,7 miljoner kronor kommer att invigas 10 september 2014.

Uppdaterad 2014-06-02 av Johanna Eklind