15 juli 2014 - Pressmeddelande

Miljökontoret kontrollerar jordgubbsförsäljare

Miljökontoret i Karlskoga har under sommaren kontrollerat jordgubbsförsäljare runt om i kommunen. Det som har kontrollerats är livsmedelshygien och att angivet ursprung stämmer.

Under tillsynen visade försäljarna på god livsmedelhygien. De hade anordnat med handtvättsmöjligheter och hade plasthandskar och handsprit som komplement.

Om man marknadsför eller informerar om att det är svenska jordgubbar man säljer så ska det vara jordgubbar som faktiskt är odlade i Sverige. Jordgubbsförsäljarna har fått redovisa ursprunget på jordgubbarna genom att visa upp följesedlar.

Miljökontoret kontrollerade totalt tio försäljningsstånd, som alla marknadsförde jordgubbarna som svenska. Av de tio är det åtta som redovisat följesedlar där det framgår att jordgubbarna faktiskt är svenska. De övriga två försäljarna har inte lämnat in några följesedelar. Miljökontoret kommer att förelägga att dessa uppgifter ska lämnas in.

- I år var första året som vi genomförde denna kontroll. Nästa år planerar vi att göra detta lite tidigare, så att det är klart innan midsommar. Som konsument ska man kunna lita på att jordgubbarna hanteras rätt och att de som marknadsförs som svenska jordgubbar faktiskt är svenska, säger Therese Sundin, miljöinspektör.

Uppdaterad 2014-07-15 av Therese Sundin