20 mars 2015 - Pressmeddelande

Karlskogafesten blir en fest i hela Karlskoga, med fyra arenor, Torget, Ekmansdalen, Tingshusparken och Katrinedalsparken.

Karlskogafesten i ny skepnad

Torsdagen den 11 juni är det dags för årets upplaga av Karlskogafesten. Det är nionde året i rad som Karlskoga kommun bjuder på fest, och nu tas ett bredare grepp för att utnyttja en större del av centrala Karlskoga för olika aktiviteter. Bland annat kommer Katrinedalsparken att fyllas av aktiviteter som musik, marknad och mycket annat.

Tidigare år har Karlskogafesten hållits framförallt på torget och i Ekmansdalen, med utställare och knallar både i dalen och på Katrinedalsgatan och med underhållning på stora scenen längst inne i dalen.

Nu tas ett bredare grepp och Karlskogafesten kommer att synas i en större del av centrum, från Konsthallen i väster via Alfred Nobels torg och Ekmansdalen till Katrinedalsparken.

Liksom förra året sköter Karlskoga Promotion själva genomförandet av Karlskogafesten för kommunens räkning. Men det är en projektgrupp bestående av Henrik Lindstedt och Pialill Ring från Karlskoga Motorsportvecka, och Ylva Elofsson och Ralf Sundhäll från Karlskoga kommun som planerar evenemanget.

Nu presenteras en betydande förändring i upplägget av Karlskogafesten:

- Syftet är att lyfta Karlskogafesten och visa upp mer av vad Karlskoga står för, och inte bara locka med stora artister. Tanken är att gynna våra lokala företagare men framför allt att visa upp Karlskoga som en spännande stad med kreativitet, aktivitet och smak paketerat med underhållning och festligheter, säger Ylva Elofsson, Karlskoga kommun

I och med det nya upplägget lyfts visionsmålet ”utveckla centrum” och tar med det tänkta centrumstråket i planeringen för att utnyttja de ytor som finns tillgängliga och knyta ihop Skolgärdet mer med torget.

Den nya versionen av festen använder också en större del av centrum genom att använda den vackra Tingshusparken vid Konsthallen, Ekmansdalen, torget och Katrinedalsområdet på ett helt nytt sätt.

Tanken är att göra Karlskogafesten mer familjär med mer aktiviteter och festligheter. Det avspeglas också i tidsschemat under festen.

- Det känns som ett bättre alternativ att tidigarelägga hela festen, från lunchtid och avsluta med sista artisten från stora scenen vid 21-tiden, med tanke på att det är mitt i veckan och arbetsdag för många dagen efter, säger Henrik Lindstedt, projektledare för Karlskogafesten.

Så här blir den nya Karlskogafesten:

• ”Provsmakningsarena” i Tingshusparken vid Konsthallen där utställare bjuder på kalla smakprover under ett par timmar på eftermiddagen – närproducerat, mysigt och gott.
  • Alfred Nobels Torg blir en ”kreativ företagspark”. Karlskogafestens sponsorer deltar med aktiviteter och roliga saker att göra och uppleva för besökarna. Spabehandlingar, hälsoundersökningar och trampbilstävlingar är några exempel.
  • Ekmansdalen används som vanligt för artistuppträdanden med musik för såväl ung som gammal.  Ingången till dalen blir öppen, inga utställare längs sidorna, parken blir en yta för picknick och mingel.
  • Katrinedalsparken är en plats som inte har använts tidigare.  Här blir det marknad, en mindre scen och barnaktiviteter som hoppborg, ponnyridning, spelningar för lokala band med mera.

- Genom att vi ”expanderar” festivalområdet bildar vi det naturliga stråket från centrum ner till Skolgärdet. Katrinedalsparken blir ett bra komplement till övriga arenor, säger Pialill Ring, Karlskoga Motorsportvecka.

Läs hela pressmeddelandet i pdf.PDF

Alfred Nobels torgPDF

EkmansdalenPDF

KatrinedalsparkenPDF

TingshusparkenPDF

Illustrationerna är i pdf-format 400 dpi.

Uppdaterad 2015-07-20 av Ylva Elofsson