12 april 2016 - Pressmeddelande

Bygg- och miljökontoret kontrollerade nyanlagda enskilda avlopp

Bygg- och miljökontoret i Karlskoga har gjort tillsyn på enskilda avlopp som varit i bruk mellan 1 och 3 år. Av 15 utvalda anläggningar var endast 2 i behov av åtgärd.

Den som anlägger ett enskilt avlopp ska innan det tas i bruk skicka in en kontrollplan och fotografier av de olika stegen i anläggandet till Bygg- och miljökontoret. Kontrollplanen ger tillsammans med fotografierna en bra bild över hur anläggningen är utförd och om det är i enlighet med Bygg- och miljökontorets tillståndsbeslut och gällande regler.

Eftersom detta sker före anläggningen har börjat användas går det dock inte att avgöra hur väl den fungerar när den börjar belastas med avloppsvatten. Av denna anledning valde Bygg- och miljökontoret ut 15 nyanlagda avlopp med olika typer av tekniklösningar och som anlagts av olika entreprenörer. Inspektioner gjordes på plats för att se hur dessa avlopp fungerar i praktiken.

Intresset var stort både från fastighetsägare och entreprenörer och i många av fallen var båda parterna med vid inspektionen.

När projektet avslutades var det endast 2 av de 15 (cirka 13 procent) avloppsanläggningarna som krävde någon form av åtgärd.

-”Vi är väldigt nöjda med resultatet av projektet. Det visar att de avlopp som anläggs är i bra skick, att våra handläggningsrutiner fungerar och att vårt förtroende för entreprenörerna är välgrundat”, säger Erik Björn, miljöinspektör.

Uppdaterad 2016-04-12 av Johanna Eklind

Erik Björn