Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny

8 helmikuuta 2018

Ruotsinsuomalaista kirjallisuuttta

Keskiviikkonailtana saimme kuunnella ruotsínsuomalaisen kirjailijan Tiina Laitila Kälvemarkin kertomista kirjoistaan ja kirjoittamisestaan.

Tiina Laitila Kälvemarkin juuret ovat pohjois-Pohjanmaalla, Kärsämäellä. Muutamien pysähdysten jälkeen Euroopassa, hän lopulta jäi paikoilleen Ruotsiin, ja vaikuttaa tällä hetkellä Tukholmassa.

Tiina on kirjoittanut kolme kirjaa, joista viimeinen "Seitsemäs kevät" ilmestyi viime vuonna. Tätä ennen ovat ilmestyneet "Kadonnut ranta" ja "Karkulahti".

Tiinan kirjoissa puhuvat tunteet, ulkopuolisuus, irrallisuus, ruotsinsuomalaisuus. Monet läsnäolijoista "tunnistivat" itsensä Tiinan lukemista katkelmista:
* Missä on koti - Suomessa vai Ruotsissa?
* Ulkopuolisuuden tunne - sekä Ruotsissa että Suomessa.
* Maiden "puolustus" - Suomessa puolustamme Ruotsia ja Ruotsissa Suomea.
* Identiteetimme - suomalainen, ruotsalainen, Ruotsissa asuva suomalainen vai
  ruotsinsuomalainen?

Tiinan kirjat herättivät keskustelua läsnäolijoiden omista tunteista, kielen tärkeydestä, ruotsinsuomalaisuudesta.
Lopulta totesimme, että "ruotsinsuomalainen" on hyvin paikkaansa pitävä sana.koskien meitä suomalaisia, jotka asumme täällä Ruotsissa.

Tiina Laitila Kälvemark luki katkelmia omista kirjoistaan.
Uppdaterad 2018-02-08