4 februari 2016

Uppmärksamhetsvecka för barn och unga i familjer med missbruk - Spela roll!

Under vecka 6 (8-14 feb) pågår den nationella kampanjen Spela roll! för att uppmärksamma och synliggöra de barn som påverkas negativt av att vuxna i deras närhet dricker för mycket eller använder andra droger

Barn som växer upp i familjer med missbruk och som får stöd av en vuxen i sin närhet har större förutsättningar att må bra och själva växa upp till friska och starka vuxna. Du som vuxen spelar en viktig roll i barnens liv!

Vart femte barn lever någon gång under sin uppväxt med en eller flera vuxna som dricker för mycket eller använder andra droger. Det motsvarar 4-5 barn i varje klass. Dock är det många av dessa barn som inte uppmärksammas eller vågar prata med en vuxen om deras vardag. Dessa barn har en större risk att fara illa både som barn men även i vuxen ålder. Det är därför viktigt att uppmärksamma denna målgrupp så att de kan få det stöd de behöver.

Rymden hjälper barnen att ventilera vardagen
I Karlskoga finns stödgruppsverksamheten Rymden som vänder sig till barn, ungdomar och föräldrar i familjer med missbruk av alkohol och narkotika. Rymden har funnits sedan 2008 och syftar till att barnen ska få möjlighet att ventilera deras vardag med andra i samma situation. Detta för att stärka sin självkänsla, känna trygghet och få verktyg för att leva sina egna liv så bra som möjligt.

Samverkan inom Karlskoga kommun
Grunden för verksamheten är god samverkan mellan folkhälsoförvaltningen, socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen samt svenska kyrkan.

Se mer info:
Du spelar roll - här!länk till annan webbplats

Rymden - här!

Rymden på Facebook - här!länk till annan webbplats