27 april 2016

Här har vi vinnande gruppen av årets Stoppa langningen, det är från vänster Jennifer Frisk, Selma Björndahl, Linnea Hylén och Elin Höglander. Håll utkik efter annonserna vid kommande riskhelger under året.

Håll utkik efter vinnande Stoppa langningen annonser

Den här veckan har vinnarna i antilangningskampanjen Stoppa langningen utsetts. Det är Selma Björndahl, Jennifer Frisk, Linnea Hylén och Elin Höglander, som går sista året vid Möckelngymnasiet i Karlskoga, och deras första vinnande bidrag visas i Karlskoga Tidning och Karlskoga Kuriren inför valborgshelgen.

Karlskoga och Degerfors kommuner har i flera år jobbat aktivt mot langning av alkohol till ungdomar. Detta har bland annat gjorts genom den lokala antilangningskampanjen, Stoppa langningen. Elever från Möckelngymnasiet i Karlskoga har arbetat fram annonslayouter med Stoppa langningsbudskap, där Polisens tipstelefon 114 14 finns med. Annonserna belyser situationer som kan uppstå när en ungdom kommer i kontakt med alkohol.

Fem olika grupper har varit med och tagit fram annonsförslag till kampanjen. Annonserna riktas till unga vuxna mellan 20-25 år samt till föräldrar, då det är de grupper som i störst utsträckning langar alkohol.

- Den största delen av alkohol kommer från systembolaget och allt färre föräldrar köper ut alkohol till ungdomar, säger Johanna Karlsson som är folkhälsoutvecklare vid Karlskoga och Degerfors kommuner. Däremot är unga vuxna den stora gruppen som langar alkohol. Vilket den vinnande gruppen har fokuserat på i framtagandet av sina annonser.

Kampanjen är ett samarbete mellan Polisen, Möckelngymnasiet, Karlskoga-Degerfors kommuner och Karlskoga Tidning/Kuriren. Under åtta stora helger kommer de vinnande bidragen att visas i tidningen, samt via Facebook, valborgshelgen, studenten, midsommar, halloween, lucia, jul, nyår och Vulkanmarken i Degerfors.

Se det vinnande bidraget inför valborgshelgen - här!PDF

Uppdaterad 2016-04-27 av Lena Edlund