10 juli 2017

Årets drogfria skolavslutning bjöd i vanlig ordning på massor av populära aktiviteter. Foto: Elin Höglander

Samverkan är framgångsreceptet för  lyckad drogfri skolavslutningskväll

En månad har snart gått sedan den sjätte Drogfria skolavslutningen för Karlskoga och Degerfors ungdomar genomfördes. Dags för tillbakablick och återkoppling från vad ungdomarna tyckte om kvällen.

Det blev åter igen en succé med ca 400 ungdomar som besökte området under kvällen. Alla ungdomsar som deltog under kvällen blåste grönt för att komma in på området. Kvällen började kl.18.30 och direkt bildades en kö med ungdomar som ville in på området. Ungdomar från Degerfors musikskola intog scenen kl. 18.45 och satte stämningen för kvällen direkt. Konferencier Bella guidade ungdomarna genom hela kvällen som var fullspäckade med aktiviteter, tävlingar och uppträdanden.

Aktiviteter och tävlingar
Massor av aktiviteter erbjöds under kvällen, Boda borg stod för klättervägg och segway, JM Event sumobrottning, bungyrun, hinderbana och gladiatorspel. Utöver dessa aktiviter fanns det chokladhjul med choklad sponsrat av Ica Maxi, kiosk, nygrillade hamburgare, samt sockervadd och popcorns till försäljning.

Under kvällen fanns även möjlighet att delta i någon av tävlingarna, speed shooting, eller fototävling. Alla ungdomar fick även en tävlingslott vid entrén som belöning av ställningstagandet att välja en Drogfri skolavslutning. Priser till tävlingarna sponsrades av Motorsportsveckan, Boda borg och försäkringsbolaget Protector.

Underhållning hela kvällen
Kvällen erbjöd mycket musik och dans. Schemat för scenen var fyllt från kl. 18.45 till 21.30. Först ut var ungdomar från Degerfors musikskola. Efter det klev artisten Sebastian Stakset upp och bjöd på skönt gung. Sist ut på scenen var dansarna från Loud dance company som drog igång en skön dansfeeling inför kvällens avslutande skumdisco. Sista två timmarna dansades i skummet till DJ MaxiMilians musikmix.

Samarbete med flera olika aktörer
Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga Degerfors är samordnare för arbetet och i arbetsgruppen finns fritidsledare från barn- och utbildnings förvaltningen, representanter från socialförvaltningen, Baptistkyrkan, Österledskyrkan, polisen samt säkerhetssamordnare för Karlskoga kommun. Utöver denna arbetsgrupp finns många medarrangörer som på olika sätt utifrån sitt område är en stor bidragande hjälp till att evenemanget kan genomföras inom den budget som finns. Utan detta samarbete och stödet från olika aktörer skulle inte den drogfria skolavslutningen  kunna genomföras på det sätt som det görs idag.

Uppdaterad 2017-07-24 av Gunilla Östman

Åsikter från ungdomarna

Under kvällen har ungdomarna möjlighet att framföra sina åsikter om kvällen. Här är en sammanfattning av vad som kom fram och som kommer att tas med till nästa års planering av Drogfri skolavlutning.

Mat

• Hamburgare bra val, lagom mycket, vill även ha vegetariskt alternativ
  • Cola istället för festis
  • Bättre mat, vill ha buffé
  • Önskar sockerfri dricka som alternativ
  • Bra vegetarisk mat

Aktiviteter och uppträdanden

• Roliga aktiviteter, önskar fler aktiviteter. Förslag - Tjuvjakt
  • Bra uppträdanden Sebastian Stakset var bra. Fler artister. Förslag - Hov 1
  • Bättre dansunderhållning
  • Mer uppstyrt vilka det är som uppträder på scenen. Bättre info
  • Skumdisco forever!
  • Kul med lokala artister
  • CATS

Övriga synpunkter

• Kul att träffa andra folk
  • Tycker skumdiscot ska börja tidigare så att det inte hinner bli så kallt
  • Mera & nya priser. Bättre musik.
  • Roligt med tävlingar. Jag vann godis!
  • Kvällen var bra, inget kan förbättras, kanske hitta nya saker
  • Jättekul kväll
  • Bästa dagen jag har haft på årtal
  • Fler sittplatser. Fler filtar
  • Finns inte så mycket att göra men annars bra
  • Fler lotterier
  • Bästa kvällen! Fantastiskt!
  • Bussar som går hela kvällen fram och tillbaka till Degerfors
  • Mer såpbubblor
  • En jätte rolig kväll, ser fram emot nästa år
  • Gott snack
  • Hårdare kontroller
  • Fett bra, bästa kvällen!
  • Bra priser!
  • Jävligt blött, för höga siffror på utlottningen