Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Karlskogas första val till Ungdomsfullmäktige

Varför ska ungdomar engagera sig i vad som händer i kommunen?

Jo, för att även ungdomar är en del av kommunens befolkning!

Alla i en kommun är lika viktiga! Det är lika viktigt att alla målgrupper i en kommun får komma tilltals och får vara delaktiga i vad som händer i kommunen.

En målgrupp som ofta glöms bort är ungdomar, nu vill Karlskogas förtroendevalda ändra på det.

Lite bakgrund!

Under budgetprocessen 2016 beslutades det i Karlskogas kommunfullmäktige att en viss summa pengar ska satsas för att bilda ett ungdomsfullmäktige. Karlskogas förtroendevalda vill bjuda in kommunens ungdomar till att få blir mer delaktiga i vad som händer i kommunen.

Under hösten 2017 kommer Karlskogas första val till ungdomsfullmäktige att genomföras. För att kunna starta ett ungdomsfullmäktige behövs en projektplan över hur arbetet ska formas. Planen sträcker sig över tre år och första året kommer det endast att genomföras skolval. Tanken är att under dessa år ta fram ett val som når alla ungdomar som är mellan 13-20 år och som är folkbokförda i Karlskoga kommun.

Hur fungerar ett val och vem ska kandidera?

Hösten 2017 kommer skolval genomföras på samtliga högstadieskolor, på Möckelngymnasiet och Idrottsgymnasiet i Karlskoga. Alla ungdomar som är mellan 13-20 år, folkbokförda i Karlskoga kommun och går på någon av skolorna kommer kunna kandidera. Även ungdomar som går på skola utanför Karlskoga kommun kommer kunna kandidera och rösta. Alla elever på respektive skola får rösta fram sina representanter från sin skola. Varje skola kommer även att få välja in var sin elevrådsrepresentant till ungdomsfullmäktige. För de ungdomar som vill ställa upp i valet men inte går på någon skola inom kommunen kommer det mer information under hösten.

Hur mycket tid krävs av mig?

Ungdomsfullmäktiges möten kommer att vara 2-3 gånger per termin, som tar cirka 2 timmar. Vill du sedan engaera dig mer och gå med i en intressgrupp, då bestämmer du själv hur mycket tid du vill lägga ned.

Varför ska jag kandidera?

Karlskogas ungdomar är en väldigt viktig målgrupp i kommunen, ni är kommunens framtid!

Du som ungdom får nu chansen att vara med och påverka kommunens förtroendevalda i deras beslut. Att delta i ungdomsfullmäktige handlar om mycket mer än att sitta på möten, det handlar om att hjälpa alla ungdomar i kommunen till att få en mer attraktiv kommun. Det kan handla om att få ta del av olika områden som ska göras om inom kommunen, arbeta för att ungdomar ska kunna känna sig trygga i Karlskoga. Det kan även handla om att arbeta för att alla ungdomar ska ha samma rättigheter oavsett kön, kultur eller intresse, samt att anordna ungdomsevenemang eller något annat som ni ungdomar vill göra för att få Karlskoga till en bättre ungdomsstad.

Hedersamt uppdrag

Att vara en del i Karlskogas ungdomsfullmäktige ska ses som hedersamt och meriterande. Du som vald representant blir en röst åt kommunens ungdomar. Du kommer att få lära dig mycket om hur olika processer inom kommunen fungerar samt lära dig samordning, anordna evenemang, knyta kontakter samt få vara en viktig del i Karlskogas utveckling.

 

Uppdaterad 2017-10-09 av Lena Edlund

Vill du engagera dig för Karlskogas ungdomar?

Gå in och anmäl ditt intresse här

Inför Ungdomsfullmäktige

Aktuellt under hösten 2017

Vecka 40 -  Kampanjvecka ute på alla skolor
Vecka 43 -  Skolval på samtliga högstadieskolor och gymnasium

 

 

Visste du att ungdomar mellan 13-20år som är folkbokförda i Karlskoga kommun representerar ca 9,2% av den totala lokalbefolkningen?