Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

31 augusti 2015 - Kommun & politik

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kalle Selander är ny utvecklingschef i Karlskoga kommun.

Kalle Selander är ny utvecklingschef i Karlskoga kommun.

Kalle vill utveckla framtidens Karlskoga

Den 1 september får Karlskoga kommun en utvecklingschef. Han heter Kalle Selander, 49 år. Kalle kommer närmast från en tjänst som landsbygdsstrateg i Örebro kommun. Kalle vill att Karlskoga ska bli kaxigare och lyfta fram det som är bra i kommunen. Till exempel läget mellan Karlstad och Örebro, närheten till vatten och de låga boendepriserna.

För många kan det vara en välkänd röst som tar plats i kommunhuset. Från mitten på nittiotalet har nämligen Kalle Selander arbetat för Sverige Radio Örebro och hörts i P4 i program som Kyckling med Sallad, Tyckarna och P4 Morgon. Sedan 2007 har han varit programledare för Fredagsfabriken.

Men nu har Kalle lagt radiomikrofonen på hyllan. Från och med den 1 september ska han ägna sig åt att utveckla Karlskoga kommun.

- Jag ser bara potential i Karlskoga. Det är en utvecklingsbar stad. Min känsla är att det finns något mjukt och gästvänligt här. Folket är väldigt trevliga. Och det ska vi ta tillvara på.

Fram tills nyligen har han arbetat som landsbygdsstrateg i Örebro kommun. Därifrån tar han med sig erfarenheter och nyttig kunskap som är användbar i Karlskoga. Till exempel lärdomar från arbete i nationella nätverk, möten med företagsnätverk och genomförande av medborgardialoger.

Samarbete ger utveckling

Kalle Selander längtar verkligen till den 1 september då han tillträder tjänsten.

- Det ska bli så kul att få vara med och arbeta för utveckling och tillväxt. Men tillväxt behöver inte alltid behöver betyda att man växer. Det kan likaväl innebära förädling av befintlig verksamhet. Något som också är mycket viktigt för utvecklingen av Karlskoga är att vi gör saker tillsammans. I min roll vill jag skapa dialog med företagare, invånare och politiker. - Karlskoga är en stark företagsstad. Det finns kreativa och innovativa företagare här. Men vi måste jobba med näringslivrankingen. Den är alldeles för låg, anser Kalle Selander.

Såväl privat som genom jobbets vägnar har han ofta besökt Karlskoga under årens lopp. Främst gillar den nya utvecklingschefen omgivningar i centrum och det faktum att staden har en närhet till vatten.

- Från fler platser i Karlskoga har du några minuter ner till stranden. Möckeln är en dold pärla som man tyvärr inte ser idag. Karlskoga är en sjöstad och det ska vi inte låta bli att säga. För att få till ännu mer inflyttning till Karlskoga måste vi våga visa på det härliga läget nära vattnet, säger Kalle Selander.

Karlskoga är inne i en positiv trend när det gäller befolkningen. Antalet invånare ökar och i november 2014 passerade kommunen 30 000-strecket. Detta är så klart bra tycker Kalle Selander. Han menar dock att man måste jobba mer med bilden av staden.

- Den egna bilden av Karlskoga är viktig att jobba med. Vi måste bli lite kaxigare och lyfta fram det goda här. Lägre boendepriser än de expansiva städerna Karlstad och Örebro som finns på pendlingsavstånd. Dessutom närhet till vatten, natur och idrottsanläggningar.

Publiken har alltid rätt

Tidigare har han haft ett eget företag. Därigenom har han föreläst om bland annat bra bemötande, magiska möten och värdskap i världsklass. Även flera uppdrag om att genomföra förändringar och förbättringar i företag och organisationer har Kalle utfört. Under en tid var han också teaterdirektör för en underhållningsgrupp.

- Det var en kul tid och från teaterscen lär man sig att läsa av människor och respektera människor. Det är en erfarenhet som jag tror kan komma till nytta i mitt arbete som utvecklingschef. Dessutom vet jag att publiken alltid har rätt, säger Kalle med ett skratt.

Huset och familjen Selander finns i Garphyttan. Men i framtiden är han inte främmande för att flytta bopålarna till Karlskoga. På fritiden står ofta fotboll på agendan. Kalle är ordförande i Garphyttans IF och dessutom tränare för klubbens damlag. Han har själv varit aktiv som fotbollsmålvakt. Högst upp på meritlistan står spel i division 2 med IF Heimer från hemstaden Lidköping.

Som utvecklingschef i Karlskoga kommun ska Kalle Selander främst arbeta med olika former av utvecklingsprojekt på direkt uppdrag av kommundirektören, men i nära samarbete med kommunens övriga verksamheter. Dessutom kommer Kalle Selander även att ta fram underlag till den politiska organisationen. Han kommer också att vara kontaktperson för Karlskogas del gentemot andra kommuner, myndigheter och regional förbund och organisationer.

Fakta Kalle Selander
Ålder: 49 år
Bor: Garphyttan
Familj: frun Lena och 6 barn
Äter: allt
Kör: väldigt dåligt
Sover: normalt
Drömmer om: glada saker
Det bästa med Karlskoga: Det är lilla Göteborg. Här finns en generositet i sättet att vara.
Gör om 10 år: jobbar i Karlskoga

Uppdaterad 2015-08-31