Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

8 oktober 2015 - Allmänt

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Ungdomarna informerade om projektet IT-guide Karlskoga.

Premiär för Karlskogas första IT-guider

Integrationsprojektet IT-guide Karlskoga presenterades för första gången officiellt på Anhörig- och äldremässan i Folkets hus 7 oktober. Och gensvaret var mycket positivt. Projektet ligger helt i linje med regeringens satsning på digital delaktighet i samhället.

Om projektet

Integrationsprojektet IT-guide Karlskoga är ett samarbete mellan Karlskoga kommun och IT-guide Sweden. Syftet med verksamheten är att föra samman relativt nyanlända ungdomar med seniorer.

IT-guidernas arbete handlar om att dela med sig av sina IT-kunskaper genom att lära, framförallt äldre, på vilket sätt man kan använda sin dator, surfplatta och mobiltelefon. Samtidigt som seniorerna inkluderas i det digitala samhället får ungdomarna tillfälle att öva på det svenska språket och naturligt integreras i samhället.

It-guiderna vill lära och läras

IT-guiderna har precis genomgått en första utbildning för att förbereda sig inför den nya rollen och de ser fram emot det kommande arbetet. De är överens om att många av de äldre de har pratat med inte verkar ha så stor kunskap om hur de kan använda sin dator, men att det finns ett stort behov av att få lära sig mer om IT. 

På det här sättet kan vi lära av varandra." säger en av IT-guiderna.


Främjande samarbete för integration

På plats i Folkets hus fanns flera personer ur arbetsgruppen för projektet IT-guide Karlskoga, bland annat Stefan Bergqvist, Karlskoga kommuns integrationsutvecklare liksom Gunilla Lundberg, verksamhetschef och grundare av IT-guide. De berättade mer om det integrationsfrämjande arbetet som just nu startas upp i Karlskoga kommuns regi.

Det här projektet handlar om att skapa möjligheter för människor. Samtidigt som seniorerna inkluderas i det digitala samhället får ungdomarna kunskap om den svenska kulturen, tillfälle att öva på det svenska språket och blir på så sätt naturligt integrerade i samhället.” – Stefan Bergqvist, integrationsutvecklare på Karlskoga kommun.

Om projektet IT-guide

IT-guide finns idag i Örebro, Eskilstuna, Lindesberg, Hallsberg, Nynäshamn och numer också i Karlskoga. Gemensamt för IT-guiderna är att de är utlandsfödda gymnasieungdomar som efter ett par år i Sverige har möjlighet att delta i denna verksamhet. Ansvariga för verksamheten är den ideella föreningen Enter Sweden. Föreningens målsättning är att främja integration genom att skapa delaktighet, utveckling och lärande i olika former.

Läs mer på www.it-guide.selänk till annan webbplats

Karlskogas IT-guider 20151007

Uppdaterad 2015-10-08

När och var?

Med start 17 oktober, kommer IT-guiderna finnas på Biblioteket samt på serviceboendena Nickkällan och Bergmästaren.

Biblioteket
Varje lördag 11.00-14.00

Nickkällan och Bergmästaren
Lördagar 13.00-16.00,
Jämna veckor Nickkällan, ojämna veckor Bergmästaren

It-guiderna kommer att ha med sig datorer till varje tillfälle för att kunna visa och gå igenom olika moment. Det går även jättebra att ta med sig sin egen utrustning, så som dator, iphone eller ipad till dessa tillfällen.