Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

15 oktober 2015 - Uppleva & göra

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

El Sistema skapar gemenskap utan gränser

Musikundervisningsmetoden El Sistema startade i samband med skolstarten i augusti. Förskoleklasser i Karlskoga deltar och en dag i veckan visar de upp för sina familjer vad de har lärt sig. Projektet ger barn och unga möjlighet till musik och konst i tidig ålder.

El Sistema är en global musikundervisningsmetod för barn från olika kulturer med visionen att utveckla och skapa en positiv social förändring i barns liv.

Elever i förskoleklasser deltar

I Karlskoga deltar elever från förskoleklasser i Aggerudsskolan, Stråningstorpsskolan och Häsängsskolan. Alla elever har tre stycken 30-minuterslektioner varje vecka. Undervisningen består av sång och rytmik i grupp och sker på skoltid där hela klassen deltar. Det ger barn och unga möjlighet att komma i kontakt med musik och konst från tidig ålder, oavsett socioekonomiska förutsättningar.

Vänsday-träff med familjerna

En dag i veckan bjuds elevernas familjer in till så kallade Vänsday-träffar där eleverna visar upp vad de har lärt sig. Vänsday-träffarna är en viktig del i integrationstanken där människor träffas och umgås. Varje träff har ett tema, till exempel mat från olika kulturer och spel med professionella musiker.

Uppvisning med sång och dans

Onsdag 14 oktober var Vänsday-träffen på Häsängsskolan. Barnen började träffen med att rita och umgås med varandra. Tillsammans med musikpedagogerna Tania Frid och Carina Kahl visade de sedan upp vad de lärt sig under lektionerna. Det bjöds på både sång och dans, och sedan fick även familjerna delta.

Efter uppvisningen fikades det på saft och bullar som några av eleverna varit med och bakat. Vänsday-träffen avslutades med musikquiz där alla elever och familjer deltog. Musikpedagogerna spelade låtar på fiol, gitarr, ukelele och melodica och deltagarna fick skriva ner rätt svar.

Mer information om El Sistema.

Uppdaterad 2015-10-15