Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

20 oktober 2015 - Kommun & politik

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Årets folkhälsokonferens var en heldag med fokus på folkhälsa och barnens rättigheter. En arena där barn- och unga får möjlighet att föra fram sina synpunkter.

Årets folkhälsokonferens engagerade unga och vuxna om nätet

Årets folkhälsokonferens lyfter en prioriterad fråga - Barnkonventionen. Vårt gemensamma arbetet för att lyfta 25-årsjubiléet av Barnkonventionen startades upp vid förra årets konferens.

Psst...Du har rätt! Barnkonventionen 25 år, det var temat när folkhälsonämnden i Karlskoga och Degerfors arrangerade sin folkhälsokonferens för trettonde året i rad. Publiken fick möta flera olika intressanta och tänkvärda föreläsare som under dagen berörde och engagerade publiken. 

Dialoger och föredrag sammanfattades i soffhäng
Dagen innehöll både föredrag och workshop. Konferencier Peter Krantz visade publiken vägen på ett både personligt och underhållande sätt. Föredrag och uppträdanden sammanfattades i återkommande soffhäng där deltagarna och även publiken förde en dialog med hjälp av Peter Krantz.

Varje höst arrangerar den gemensamma nämnden för folkhälsa en lokalt anknuten folkhälsokonferens i den västra länsdelen. Målgruppen till årets konferens den 16 oktober var politiker, tjänstepersoner, ungdomar i skolår 8-2 på gymnasiet från både Karlskoga och Degerfors, konferensen hölls vid Nya Folkets Hus i Karlskoga.

Intressant föreläsning med många "likes"!
En av dagens föreläsare var Christina Stielli som pratade om det ständigt aktuella ämnet nätmobbning och om vikten av att vara en närvarande förälder. Många vuxna hänger inte med i den tekniska utvecklingen och enligt Stielli är det en trygg  vuxen som ungdomarna behöver som engagerar och intressera sig i deras intressen.  

- På nätet jagas det antal "likets" och där finns massor av människor att jämföra sig med, vilket kan vara förödande för ungdomar som kämpar med att smälta in, accepteras och få bekräftelse, säger Christina Stielli.

Dagens varvades med underhållning från förskoleelever och ungdomar, och intressanta föreläsare. Elizabeth Englundh, från Sveriges Kommuner och Landsting, introducerade Barnkonventionen genom att prata om barnens rättigheter och perspektiv i ledning och styrning. Kenneth Ljung, utredare hos Barnombudsmannan föreläste om barnens rättigheter och vad det betyder att vara en bra vuxen. Ungdomsrådet Ung Kung i Karlskoga genomförde dialogpass med politiker och tjänstemän.

I foajén visades konst från fyra lokala fotografer och en insamling har skapats till barn på flykt, där alla har möjlighet att skänka en slant och vara med och vinna en av tavlorna. Dagen avslutades med att deltagarna fick välja mellan tre olika workshop, barnkonventionen i styrning och ledning, hela världens barn har rättigheter och kreativa uttryck och idrottsfritids.

Uppdaterad 2017-08-10