Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

11 december 2015 - Uppleva & göra

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Händelserik Nobeldag i Karlskoga

Det bjöds på en rad aktiviteter i Karlskoga under den 10 december. På Mötesplats Alfred Nobel stod ett föredrag och Nobellunch på menyn. Inne på turistbyrån bjöds det på vår egen Nobelbakelse. Regn och snålblåst till trots. Även kvällens kransnedläggning var välbesökt.

Nobeldagen i Karlskoga startade vid lunchtid på Mötesplats Alfred Nobel. Där fick besökarna lyssna till ett föredrag om Bertha von Sutter och vilken roll hon spelat för Nobels fredpris. Det var Nobelmuseet intendent Hans Johansson som höll i föredraget.

Därefter dukade det upp en tvårätters Nobellunch. På meny stod till förrätt varm
getosttoast med parmaskinka, plocksallad, honung och balsamvinäger. Varmrätten
bestod av färskostfylld kycklingfilé med rostad vitlökssås, sparris och
potatisgratäng. Lunchgästerna lät sig väl smaka och kunde samtidigt bevittna
när Nobels fredspris delas ut i Oslo.

Under november arrangerade Karlskoga kommun, Nobelmuseet i Karlskoga och Karlskoga Näringsliv & Turism en tävling för att utse Karlskoga Nobelbakelse 2015. Vinnarbidraget skapades av Camilla Lundevall. På Nobeldagen bjöds det på vinnarbakelsen på turistbyrån. Det var positiva tongångar bland besökarna som lät sig väl smakas av bakelse och kaffe.

Nobeldagen 2015 i Karlskoga avslutades med kransnedläggningen i Tingshusparken. Efter sång och musik i Konsthallen vad det dags för kyrkoherde Pernilla Rosin att hålla
högtidstalet. Ceremonin avslutades med att kyrkoherden lade ner kransen vid
bysten av Alfred Nobel.

På flera skolor har man inte bara den 10 december utan hela veckan haft Alfred Nobel i fokus. Till exempel på Bredgådsskolan, Bråtenskolan och Aggerudsskolan.

På Bråtenskolan fick elever ur årskurs 3 och årskurs 6 mottaga Nobelpris i bland annat litteratur, matematik och estetik.

Det bjöds på lite extra god mat till lunch för både unga och gamla i kommunenunder Nobeldagen. Restaurangerna på våra seniorboenden serverade en förrätt med skaldjur, hemlagade Wallenbergare och klyftpotatis som varmrätt och chokladpudding till efterrätt. I samtliga skolor stod det stekt kycklingfilé, bearnaisesås samt grönsaker och till efterrätt chokladpudding med grädde på menyn.

Två av eleverna från Skrantaskolan, Alexander och Samuel hade inte så stor koll på själva Nobeldagen, men var nöjda med att bli serverad god middag och efterrätt.

Aggerudsskolan hade sin egen Alfred Nobel i form av rektor Magnus Ahlberg. Dessutom fanns de äldre eleverna med i matsalen och hjälpte de yngre eleverna.

Uppdaterad 2015-12-11