Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

14 mars 2016 - Uppleva & göra

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Succé för Världen låter - kulturfestival för alla

Lördagens arrangemang på Karlskoga folkhögskola blev en riktig succé, och det fanns verkligen något för alla att både lyssna till eller prova på. På plats fanns också flera föreningar/organisationer för att berätta om sina verksamheter.

Dagen invigdes kl 12.00 av landshövding Maria Larsson. Sedan fortsatte det digra programmet med drygt 30 olika uppträdanden, från hela världen.

Dagen avslutades sedan med en utsåld konsert med tangotema i Sjöängshallen. Där spelade Karlskoga Symfoniorkester tillsammans med Jonas Dominique med bandet Tango Libre, den finska tangokungen Saska Helmikallio och Sanna Toivonen. På den konserten medverkade även LEMA-bälgarna och Bygdegillet med tangotoner och spridda tangosteg.

Landshövding Maria Larsson invigde Världen låter-dagen inför fullsatt publik.

Landshövding Maria Larsson invigde Världen låter-dagen inför fullsatt publik.

Under dagen passade kultur- föreningsnämnden på att dela ut 2015 års kulturstipendie till i år två mottagare: Marie Johansson Gadde och Åsa Karlström.

De delar på stipendiet med följande motiveringar:

Marie Johansson Gadde

- Maries kulturarbete i Karlskoga sker på en bred front. Genom att Marie, som nutida/samtida bildkonstnär, lyfter fokus från sitt eget staffli får vi en tillbakablick som gör det möjligt att möta framtida utmaningar. Arbetet sker på flera sätt – historieberättande i lokalradion, engagemang i Bofors och brukets historia genom de så kallade Mumblingsdagarna. Granbergsdals hytta finns också med där både dåtid och nutid knyts samman med till exempel ritkol från kolmilan som används vid kurser i teckning. Grattis Marie och lycka till i framtiden med ditt samhällsengagemang för bygden och Karlskogas framtid!


Åsa Karlström

”Backa själv för att ge något gott till någon annan”, citat Åsa Karlström. Åsa brinner för de svaga, utslagna och fattiga människorna i vårt samhälle. Människor som har en form av mångfattigdom - ont om pengar, ont om upplevelser och framförallt ont om kärlek. När Åsa går ut på torget i Karlskoga och ger julklappar till de behövande så sprider hon glädje och omtänksamhet till alla. Musiken har blivit ett redskap för att få in pengar till välgörenhet men också en glädje för både barn och vuxna. Just nu är musikalen Fyran på gång och ska spelas för yngre barn. Ledstjärnan i musikalen är ”var mot andra som du vill att de ska vara mot dig”. Det attributet passar i hög grad på Åsa också!

Om stipendiumet

Sedan år 1998 delar kultur- och föreningsnämnden ut stipendium till privatpersoner, grupper/föreningar, vilka utfört en värdefull gärning inom det område kultur- och föreningsnämnden ansvarar för. Stipendiet är på 20 000 kronor.

Om Världen låter

Världen Låter-dagen arrangerar av Möckelnföreningarna, Karlskoga kommun och en rad olika föreningar/organisationer i Karlskoga.
Sponsrande företag och organisationer gör det möjligt med fritt inträde och fria konserter.


Fler bilder och filmer:

Världen låter webbplatslänk till annan webbplats
Världen låter facebooksidalänk till annan webbplats

Kulturskolan i Karlskogas facebooksidalänk till annan webbplats

www.moviestone.selänk till annan webbplats (lokala webb-TV-producent) har satt samman en film från hela dagen/kvällen:
Se filmenlänk till annan webbplats

Kördelux spred musikglädje till fullsatt publik,.

Kördelux spred musikglädje till fullsatt publik.

Anders Norudde, Matti Norlin blandade blues och svensk folkmusik i en fantastisk förening.

Anders Norudde, Matti Norlin blandade blues och svensk folkmusik i en fantastisk förening.

Clownen Raimondo uppträdde med en barnföreställning som heter "Conzerto". Den var mycket uppskattad och det hördes många glada skratt.

Clownen Raimondo uppträdde med en barnföreställning som heter "Conzerto". Den var mycket uppskattad och det hördes många glada skratt.

Bild från generalrepitionen inför konserten på kvällen. Här sjunger Sanna Toivanen Seppälä,  en sverigefinsk artist som vann en schlager-tävling i Finland med Saska Helmikallio, Finlands tangokung 2005 (en mycket eftertraktad titel).

Bild från generalrepitionen inför konserten på kvällen. Här sjunger Sanna Toivanen Seppälä, en sverigefinsk artist som vann en schlager-tävling i Finland med Saska Helmikallio, Finlands tangokung 2005 (en mycket eftertraktad titel).

Uppdaterad 2017-01-31 av Gunilla Östman