Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

3 maj 2016 - Kommun & politik

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Drygt 50 personer kom till uppstartsmötet om Karlskogavän.

Drygt 50 personer kom till uppstartsmötet om Karlskogavän.

Välbesökt uppstartsmöte för Karlskogavän

Torsdagen den 28 april kom ett 50-tal Karlskogabor till Folkets Hus för att höra mer om Karlskogavän samt hur de jobbar med det i Eskilstuna genom Jonatan Mathai, nationell samordnare för flyktingguide/språkvän i Eskilstuna.

Karlskoga kommun startar nu sätt att arbeta med integration som framgångsrikt används på flera platser i Sverige. Modellen som vi kommer jobba efter började som ideellt arbete i Eskilstuna. Avsikten var att skapa broar mellan kommuninvånare och flyktingar. Det har nu växt till över 100 kommuner i hela landet. Vissa kallar det för flyktingguide eller språkvän – i Karlskoga kallar vi det för Karlskogavän.

Jonatan Mathai, nationell samordnare för projekt flyktingguide/språkvän i Eskilstuna kommun

Jonatan Mathai, nationell samordnare för projekt flyktingguide/språkvän i Eskilstuna kommun gav en inspirerande föreläsning hur de jobbar i Eskilstuna.

Kvällens syfte var att få inspiration, kunskap och engagemang. Speciellt inbjudna Jonatan Matei, nationell samordnare för flyktingguide/språkvän berättade livligt berättelser och anekdoter från sina år som samordnare och även, självklart, en språkguide .

Huvudbudskapet från kvällen var tydligt: "Människor behöver människor" - vi kan lära så mycket av varandra, bara vi vågar ta steget.

Anmäla intresse

De som ville kunde göra en intresseanmälan, både för att bli Karlskogavän men även de som vill ha en Karlskogavän. Blir du också intresserad att anmäla dig? Det går fortsatt bra, använd gärna nedanstående länkar för att göra en anmälan.

När du fyller i din anmälan, så fyller du i intressen och hobbies. Detta är sedan en grund när arbetsgruppen matchar ihop er.

Här kan du göra anmälan

Anmälan Karlskogavän

Syftet med Karlskogavän

Syftet med att starta Karlskogavän är för att underlätta för nyanlända att få kontakter med etablerade personer, i vår vardag. Även ge möjlighet till snabbare svenskinlärning och förståelse för den svenska kulturen och sociala koder.

Allt för att ge en så bra start som möjligt i det nya hemlandet.

En annan viktig grundtanke är att engagera ”vanligt folk” i den sociala integrationsprocessen och skapa ömsesidiga möten där både engagemang att hjälpa till, men också det gemensamma intresset av att utbyta erfarenheter och kunskap över kulturgränserna står i centrum.

För att kunna förebygga fördomar, segregation och okunskap behöver människor med olika bakgrund mötas. Svårare än så är det inte.

Uppdaterad 2017-03-20 av Gunilla Östman