Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

21 juni 2016 - Stöd & omsorg

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Mötesplats för nyanlända och asylsökande öppnar på biblioteket

I slutet av augusti öppnar en bemannad mötesplats för nyanlända och asylsökande i öppna förskolans gamla lokaler på biblioteket. Mötesplatsen för integration i Karlskoga syftar till att målgruppen snabbare ska kunna integreras i samhället.

Att komma till ett helt nytt land innebär en stor omställning och skapar ofta många funderingar kring hur det nya landet fungerar. Genom att erbjuda en bemannad mötesplats får kommunen mer kunskap om vad människorna som kommer till oss behöver. Ambitionen är att ge en ökad kvalitet i mottagandet, och en snabbare integration.

Centralt placerad mötesplats

Mötesplatsen för integration kommer vara placerad på biblioteket i lokalerna där öppna förskolan tidigare hade verksamhet. Platsen är strategisk eftersom den ligger centralt och det ökar möjligheten att nå nyanlända och asylsökande. Redan idag är det många nyanlända och asylsökande som besöker biblioteket för att få svar på frågor och delta i språkdialoger. Därför har vi valt biblioteket som mötesplats.

Bemannad mötesplats

Mötesplatsen för integration kommer vara bemannad med personal från Karlskoga kommun. Personalen ska bidra med egna erfarenheter, hjälpa besökarna att hitta rätt i kommunen och att komma in i det svenska samhället. Många gånger är det språket som gör att det är svårt att kommunicera. Vår personal på Mötesplatsen för integration behärskar flera olika språk, vilket är en stor fördel.

De som besöker Mötesplatsen för integration ska också få hjälp med information och service. Det kan till exempel handla om vart de ska vända sig i olika ärenden, och hjälp med blanketter. De kan också få hjälp med att hitta olika aktiviteter i Karlskoga. Mötesplatsen är tänkt att fungera som en brygga mellan besökarna och de redan befintliga verksamheterna i Karlskoga.

På försök till december 2016

Mötesplatsen för integration öppnar i slutet av augusti och projektet pågår fram till 31 december 2016. Projektet finansieras med medel från Migrationsverkets centrala schablonersättningar som betalats ut till kommunerna.

Vill du hjälpa till? Bli Karlskogavän

Att vara Karlskogavän innebär kort att du matchas ihop med en person som är nyanländ eller asylsökande. Du hjälper personen att exempelvis lära sig svenska, förstå den svenska kulturen och de sociala koder som finns. Eller bara umgås, fika eller ta en promenad. Ansökningarna kommer att behandlas från och med i höst när mötesplatsen har öppnat.

Läs mer och anmäl dig på karlskoga.se/karlskogavanlänk till annan webbplats

Har du frågor eller funderingar om mötesplatsen?

Kontakta Magnus Söreskog, projektledare

magnus.soreskog@karlskoga.se

070-693 33 76

Uppdaterad 2016-06-21