Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

8 december 2016 - Uppleva & göra

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Karlskogas egen Nobelbakelse 2016 har gjorts av Patricias Café.

Patricias Café gjorde årets Nobelbakelse

I år var det bagerier, konditorer och caféer som tävlade om att skapa Karlskogas egen Nobelbakelse 2016. Segrare i tävlingen blev Patricia's Café. På torsdagen fick vinnaren ta emot blommor och diplom. Den 10 december som en del i Nobelfirandet i Karlskoga bjuder kommunen på årets Nobelbakelse på biblioteket.

Det är ägarinnan Patricia Roos som tillsammans med praktikanten Veronica Johansson står bakom Årets Nobelbakelse i Karlskoga 2016. De förklarar tillsammans hur man skapade vinnarbakelsen.

Vinnarna Patricias Café fick mottaga diplom och blommor för att de vunnit tävlingen Karlskogas egen Nobelbakelse 2016. Från vänster: Martina Björck, Karlskoga Näringsliv & Turism, Veronica Johansson och Patricia Roos från Patricias Café och Morgan Barcella, elev på restaurangprogrammet på Möckelngymnasiet.

- Vi utgick från smaker vi gillar och sedan lekte vi oss fram. Choklad och
citron tycker vi om och blandningen är så god. Vi fokuserade också på Alfreds krut genom att vi hade lite färgad kokos uppe på. Nötchrunch på sidorna gör att den blir krispig. Sedan hade vi med tryffel också. Lemoncurd gjorde att bakelsen blev syrlig. Tillsammans blev det en kombination som vi gillar, säger de glada vinnarna.

Tävlingen skapa Karlskogas egen Nobelbakelse är ett samarrangemang mellan Karlskoga kommun, Karlskoga Näringsliv & Turism och Nobelmuseet i Karlskoga.

Bidragen som gick till final bedömdes av en jury utifrån följande kriterier: smak, utseende, komposition, svårighetsgrad och originalitet.

Juryn som korade vinnaren bestod av: Ulrika Lundgren, chef folkhälsoförvaltningen, Ylva Elofsson, kommunikationschef, Martina Björck, turismansvarig, Morgan Barcella, elev på restaurangprogrammet på Möckelngymnasiet och Mattias Färenmark (juryns
ordförande), kock på Karlskoga Folkhögskola.

Juryns motivering var enligt följande:
”En smarrig kaka som alla kan baka. Med ett enkelt recept blev det ett vinnande koncept. Inspiration av Karlskogas Alfred Nobels gav vinst i årets duell.”

Detta är en årlig tävling och om ett år är det dags igen. Då ska 2017 års Nobelbakelsen i Karlskoga utses.
- Det var andra året vi hade tävlingen och vi ska fortsätta med den. Men vi kommer att tidigarelägga tävlingstiden 2017. För vi lärde oss i år att november och december är en tid då konditorer och bagerier har väldigt mycket att göra, säger kommunikationschef Ylva Elofsson.

Hur smakar då Karlskogas egen Nobelbakelse 2016?

Du har chansen att smaka på den 10 december då det bjuds på bakelsen på biblioteket i Karlskoga. Kan du inte vänta till dess så kan prova att baka den själv.

Receptet på Karlskogas egen Nobelbakelse 2016PDF

Bakelsen kommer även att finnas och köpa på Patricia's Café i Karlskoga.

Uppdaterad 2017-01-10