Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

5 januari 2017 - Uppleva & göra

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Fritidsbanken firar 1 år

Torsdag 12 januari firar Fritidsbanken 1 år och bjuder då på kaffe, saft och bullar i deras lokal på Skogsrundan 32 C mellan klockan 16.00-19.00.

De har sedan starten lånat ut ca 1800 fritidsprylar, bland annat skidor, klubbor, hjälmar, flytvästar, racketar och mycket mera.

 Fritidsbanken har blivit mycket uppskattad här i Karlskoga. Idén är lika enkel som genial och alla vinner på den. Bra för miljön med återvinning och bra för de som inte kan eller vill köpa egen utrustning av olika anledningar. Kanske kan Fritidsbanken också bidra som en intresseväckare för idrotter eller fritidsaktiviteter som man annars inte skulle provat på, säger Leif Helge, informatör på Svenska kyrkan.

Inget ekonomiskt intresse

För driften av verksamheten i Karlskoga samverkar Svenska kyrkan, Karlskoga kommun, Karlskogahem, Karlskoga Energi & Miljö och Möckelnföreningarna. Ingen av parterna har något ekonomiskt intresse utan allt bygger på ideellt arbete. Det gemensamma syftet är att uppmuntra barn och unga till spontanidrottande och samtidigt bidra till en mer hållbar miljö. Konceptet bygger på att man återanvänder utrustning istället för att det slängs. Utlåningstiden är två veckor och allt är gratis, även om något skulle gå sönder.

Sprids snabbt

Idén startade i Deje i Forshaga kommun 2013 och har sedan dess spridits till 26 andra kommuner i landet. Samtidigt har man tagit emot både miljöpriser och andra former av utmärkelser, bland annat Årets initiativ 2016. Under 2016 inleddes också ett samarbete mellan Fritidsbanken och Riksidrottsförbundet.

På samma sätt som våra bibliotek bidrar till att öka läsandet hoppas vi att det här kommer att bidra till att Fritidsbanken får fler att idrotta. Att låna utrustning gör det enklare att prova på olika idrotter samt att arrangera eller delta i spontanidrottsaktiviteter. Med vår satsning på Fritidsbanken hoppas vi kunna hitta nya idrottsutövare och det i sin tur gynnar våra idrottsföreningar, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

När det blev möjligt att lämna utrustning även på Mosseruds återvinningsanläggning tog det fart ordentligt och idag finns närmare 2700 artiklar registrerade hos Fritidsbanken i Karlskoga. Vi har också ett samarbete mellan Fritidsbankerna och skickar material mellan oss för att få en bra balans på våra lager. När Nora öppnade i november kunde vi t.ex. hjälpa dem med drygt 300 artiklar, avslutar Leif Helge.

Uppdaterad 2017-01-10


Välkommen på 1-års kalas på Fritidsbanken

12 januari kl 16-19, Skogsrundan 32C.

Vi bjuder på bullar, saft och kaffe.


Här kan du låna utrustning

Fritidsbanken, skogsrundan 32C, tisdag och torsdag kl 16-19


Här kan du lämna fritidsutrustning

Fritidsbanken, skogsrundan 32C, tisdag och torsdag kl 16-19

Svenska kyrkan, Kungsvägen 39, vardagar 10-16 och lördag 10-13.

Mosseruds återvinningsanläggning, vardagar 07-18.00 och lördag 9-13


en affisch

Osssma Makhoul, platschef på Fritidsbanken bjuder in till 1-årsfirande 12 januari.