Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

26 januari 2017 - Kommun & politik

Firandet av det förebyggandet arbetet hölls i Nya Folkets Hus i Karlskoga. Här syns från vänster, Kristin Adamsson folkhälsoutvecklare, Christina Gustavsson ordförande i folkhälsonämnden, Marie Norlin, IQ:s nätverk och Johanna Karlsson folkhälsoutvecklare.

Drogförebyggande arbete prisat

Ungdomarna får vara med och bestämma vilka aktiviteter de vill ha och nu har Karlskoga och Degerfors gemensamma förebyggande arbete med drogfri skolavslutning belönats med diplom och blommor.

En skolavslutning innebär för många ungdomar alkoholdebut. Karlskoga och Degerfors har under flera år arbetat med olika förebyggande insatser för att minska alkoholintaget bland våra ungdomar. Därför har kommunerna tillsammans med sponsorer och samarbetspartners de senaste fem åren genomfört uppskattade skolavslutningar. Ett av kriterierna är att blåsa grönt och därigenom visa sin nykterhet. Polisen i Karlskoga har statistik på att missbruket av alkohol på skolavslutningen har minskat för varje år, samtidigt som deltagandet har ökat på arrangemanget drogfri skolavslutning.

Drogfri skolavslutning - IQ-projekt 1210

Nu har insatsen med drogfri skolavslutning fått pris som ett inspirerande arrangemang och en viktig förebyggande insats som jobbar med att minska alkoholproblem. Priset delades ut i går via IQ, av Marie Norlin ansvarig för IQ:s nätverk. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget AB. Marie berättar att hon hittat information i pressen om Karlskoga och Degerfors gemensamma drogfria arrangemang och att det var ett självklart val som nytt IQ-projekt.
- Ett intressant och engagerande arbete, som dessutom genomförs på ett professionellt sätt tillsammans med många viktiga samarbetspartners, säger Marie Norlin.
Läs mer om iq-projekt nr 1210länk till annan webbplats

Blås grönt - IQ-projekt 1028
Alla ungdomar i Karlskoga och Degerfors måste blåsa grönt för att komma in. Blås grönt har tidigare blivit utnämnt till ett IQ-projekt för förebyggande arbete med alkohol.
Läs mer om iq-projekt nr 1028länk till annan webbplats

Viktigt med hälsosamma val för ungdomarna
- Vi jobbar väldigt aktivt med förebyggande insatser inom Karlskoga och Degerfors kommuner och det är viktigt att hitta bra aktiviteter som är intressanta för ungdomarna - där de kan göra ett bra och hälsosamt val , betonar Christina Gustavsson ordförande i folkhälsonämnden och en av de som var med och tog emot utmärkelsen som IQ-projekt nummer 1210.

Ungdomarna bestämmer innehållet!
Nu har planeringen för årets drogfria skolavslutning startat och platsen blir även denna gång Nya Folkets hus i Karlskoga och datumet är 13 juni. Det utlovas massor av spännande och roliga aktiviteter, men bollen ligger först och främst hos ungdomarna - hur de vill att skolavslutningen ska bli?

Många av de som varit med och byggt upp arrangemanget drogfri skolavslutning deltog vid diplomutdelningen från IQ.

Karlskoga och Degerfors kommuner har sedan 2012, tillsammans med sponsorer och samarbetspartners, genomfört drogfri skolavslutning, med massor av aktiviteter, uppträdanden och gratis mat, nu har vi även blivit ett IQ-projekt.

Förra årets skolavslutningsfest innehöll flera olika spännande och roliga aktiviteter. Foto: KT/Kuriren

Uppdaterad 2017-01-31