Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

26 januari 2017 - Kommun & politik
Degerfors samordnare Aulis Syväjärvi, sångerska Sanna Toivanen och Anne Ågren hälsade välkomna.

Degerfors samordnare Aulis Syväjärvi, sångerska Sanna Toivanen och Anne Ågren hälsade närmare 100 besökare välkomna till Alfred Nobels Mötesplatsen där invigningen av det finska jubileumsåret hölls.

Finska jubileumsåret invigt

I år fyller Finland 100 år, och det uppmärksammas även av de sverigefinska kommunerna Karlskoga och Degerfors. På onsdagen invigdes jubileumsåret på Alfred Nobels Mötesplatsen.

Firandet inleddes med ett uppskattat tal av Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet i Stockholm.

Vi vill under jubileumsåret visa upp det moderna och modiga Finland. Många svenskar har en ibland lite gammal bild av Finland, vi hoppas att vi kan förändra den något under året. Och vi gör det tillsammans, vilket också är temat för hela jubileumsåret.

För ni vet väl att era bästa grannar, det är vi, avslutade Anders Eriksson.

Efter det uppskattade talet, som hölls både på svenska och finska uppträdde musikerna Sanna Toivanen och Jukka Mäkikivi med några finska klassiker inför en entusiastisk publik

Gemensamt firande i Karlskoga och Degerfors

Karlskoga och Degerfors kommuner har tillsammans planerat för en rad olika aktiviteter och evenemang, exempelvis teater, föreläsningar, kurser och utställningar under året. Exempelvis kommer Herman Lindqvist hit för en föreläsning om Sveriges och Finlands gemensamma historia.

Vi har valt att göra detta tillsammans - Karlskoga och Degerfors, svenskar och finländare. Det är viktigt att lyfta upp den finska kulturen och vår gemensamma historia både för majoritets - och minoritetsbefolkningen. Det är så roligt att att även två stora lokala evenemang uppmärksammar "det finska" - nämligen "Världen låter festival" och "Motorsportsveckan med Karlskogafesten", säger Anne Ågren, verksamhetsutvecklare för finskt förvaltningsområde i Karlskoga.

De flesta aktiviteter kommer vara i Karlskoga och Degerfors men det kommer även att gå en buss upp till Kungsträdgården i sommar, där den stora nationella Stadsfestivalen Finland 100 år går av stapeln.

Se programfoldern för jubileumsåretPDF

www.karlskoga.se/finska finns aktuell information om händelser under året.

Följ även Finskt förvaltningsområde på Facebooklänk till annan webbplats

Bilder från invigningen av Finland 100 år på Alfred Nobels Mötesplatsen, Björkborn onsdag 25 januari.

Om jubileumsåret

År 2017 fyller det självständiga Finland 100 år. Det är Finlands stora år som firas i enlighet med dess tema tillsammans. Under jubileumsåret skapas handlingar, upplevelser och program. Jubileumsåret är närvarande i hela Finland och under hela året 2017. Genom handlingar betraktas Finlands 100 år av självständighet, nutiden och framtiden.

suomifinland100.filänk till annan webbplats kan du läsa mer om jubileumsåret.

Uppdaterad 2017-01-26