Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

24 februari 2017 - Kommun & politik

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Firande av Sverigefinnarnas dag 24 februari

Idag, den 24 februari firas sverigefinnarnas dag: Man vill uppmärksamma den sverigefinska kulturen, språket och traditionerna här i Sverige.

Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011 och tre år senare blev dagen en officiell flaggdag.

Varför just den 24 februari?

Jo, den dagen föddes nämligen ”Svedjefinnarnas apostel” - en man vid namn Carl Axel Gottlund. Han var en av de tidiga folklivsforskarna i finnskogarna, i Dalarna, Hälsingland och främst Värmland. Under sina resor skrev han dagböcker som utgavs redan på 1800-talet.

Självklart firar även vi i Karlskoga - tillsammans med Degerfors, som en del av vårt gemensamma Finland 100-firande. Den sverigefinska dagen uppmärksammas med ett musikcafé i Degerfors. På scenen det lokala bandet ”Electric Sauna” samt ”Yksi, Kaksi Orchestra” från Stockholm.

Under hela 2017 firas också Finlands 100 år.

Gemensamt firande i Karlskoga och Degerfors

Karlskoga och Degerfors kommuner har tillsammans planerat för en rad olika aktiviteter och evenemang, exempelvis teater, föreläsningar, kurser och utställningar under året. Exempelvis kommer Herman Lindqvist hit för en föreläsning om Sveriges och Finlands gemensamma historia.

Vi har valt att göra detta tillsammans - Karlskoga och Degerfors, svenskar och finländare. Det är viktigt att lyfta upp den finska kulturen och vår gemensamma historia både för majoritets - och minoritetsbefolkningen. Det är så roligt att att även två stora lokala evenemang uppmärksammar "det finska" - nämligen "Världen låter festival" och "Motorsportsveckan med Karlskogafesten", säger Anne Ågren, verksamhetsutvecklare för finskt förvaltningsområde i Karlskoga.

De flesta aktiviteter kommer vara i Karlskoga och Degerfors men det kommer även att gå en buss upp till Kungsträdgården i sommar, där den stora nationella Stadsfestivalen Finland 100 år går av stapeln.

Se programfoldern för jubileumsåretPDF

www.karlskoga.se/finska finns aktuell information om händelser under året.

Följ även Finskt förvaltningsområde på Facebooklänk till annan webbplats

Uppdaterad 2017-02-27 av Gunilla Östman