Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

21 april 2017 - Allmänt

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Herman Lindqvist, journalist och författare, föreläste engagerat om Sveriges gemensamma historia på torsdagskvällen 20 april i Degerfors Folkets hus.

Herman Lindqvist, journalist och författare, föreläste engagerat om Sveriges gemensamma historia på torsdagskvällen 20 april i Degerfors Folkets hus.

Välbesökt föreläsning med Herman Lindqvist

Sveriges och Finlands gemensamma historia var temat på Herman Lindqvists föreläsning som han höll för en välfylld salong i Degerfors Folkets hus.

Efter föreställningen hördes mycket positiva omdömen från publiken, exempelvis: vilken bra och rolig föreläsning, intressant, kunnig och engagerad föreläsare samt ett rent nöje att lyssna till.

Att Sverige och Finland har en lång historia tillsammans är mycket välkänt i Finland, medan det för många svenskar inte alls är lika känt. Herman, som själv växte upp i Finland, berättade att han blev oerhört förvånad när han kom hit till Sverige som student. Det har nu i många år varit en av hans missioner att berätta om detta, och som han nu också gett ut en bok om det, När Finland var Sverige.

För Sverige och Finland var ett gemensamt rike i 700 år, fram till 1809 då Sverige förlorade Finland till Ryssland.

Jag brukar säga, att Finland är uppbyggd som en väv, och drar vi bort de svenska trådarna så faller det isär, så mycket hänger vi ihop. Och samma sak för Sverige, drar vi bort de finska trådarna, så håller inte vi heller ihop. Vår historia hänger ihop.

På slutet av föreställningen fick publiken möjlighet att ställa frågor, där en av dem var: Herman, är du finsk eller svensk? Svaret kom snabbt - Jag är hälften av var.

Del i jubileumsprogram

Föreläsningen är en del i det digra programmet för Karlskoga och Degerfors gemensamma firandet av det finska jubileumsåret, Finland 100 år. Under året sker en rad olika aktiviteter och evenemang, exempelvis teater, föreläsningar, kurser och utställningar under året.

De flesta aktiviteter kommer vara i Karlskoga och Degerfors men det kommer även att gå en buss upp till Kungsträdgården i sommar, där den stora nationella Stadsfestivalen Finland 100 år går av stapeln.

Se programfoldern för jubileumsåretPDF

www.karlskoga.se/finska finns aktuell information om händelser under året.

Följ även Finskt förvaltningsområde på Facebooklänk till annan webbplats

Om jubileumsåret

År 2017 fyller det självständiga Finland 100 år. Det är Finlands stora år som firas i enlighet med dess tema tillsammans. Under jubileumsåret skapas handlingar, upplevelser och program. Jubileumsåret är närvarande i hela Finland och under hela året 2017.

suomifinland100.filänk till annan webbplats kan du läsa mer om jubileumsåret.

Uppdaterad 2017-04-21