Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

20 juli 2017 - Kommun & politik

Med appen ”Min soltid” kan du hålla koll på hur länge du kan vistas i solen.

Njuta av solen utan att riskera hälsan

Njuta av solen under sommartid utan att bränna sig är nyttigt. Men se till att skydda dig själv och din hund när solen gassar på som mest under dagen.

Varje år drabbas cirka 55 000 personer i Sverige av hudcancer. Det finns ett starkt samband mellan hudcancer och att bränna sig. Men om du ser till att skydda dig är det ändå möjligt att njuta av solen

Skydda dig

Du kan njuta av solen om du samtidigt skyddar dig mot den starka, skadliga UV-strålningen. Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon. Var i skuggan mitt på dagen (kl 11–15). Då står solen som högst på himlen och är som starkast. Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar.

Om du bränner dig, tänk på att låta huden vila helt från solen så den hinner läka. Det finns särskild anledning att vara försiktig när du är på stranden eftersom du där vanligtvis utsätts för starkare UV-strålning än i en stad. Anledningen är att det oftast är fri horisont vid en strand. Därmed utsätts du både för den direkta solstrålningen och för den spridda strålningen som kommer från himlen. Tänk också på att det inte bara är vid stränder solen kan ge skador. Det är även viktigt att du skyddar dig när du till exempel är på sjön, på golfbanan eller håller på med trädgårdsarbete.

Solappen ”Min soltid” gör det enklare för dig att njuta av solen utan att du bränner dig. Appen hjälper dig att slippa få röd hud i solen. Med ”Min soltid” kan du beräkna en uppskattad soltid. Den ger dig solråd och fakta om bland annat sol och D-vitamin, UV-strålning och UV-index.
Klicka här!länk till annan webbplats

Vill man räkna ut uv-index där man själv bor kan man göra det på den här sidan:
Klicka här!länk till annan webbplats

Lämna inte din bästa vän i bilen!

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Risken är stor att din hund kan dö om den blir överhettad. Ta snabbt kontakt med en veterinär om du misstänker att din hund blivit överhettad.

Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. Sommaren 2014 genomförde Svenska Kennelklubben en egen undersökning för att ta reda på hur varmt det blir i en bil som lämnas på en parkeringsplats i solen. Jordbruksverkets regler om transport av hund säger att du inte får lämna din hund i bilen utan tillsyn om det är möjligt att temperaturen stiger över +25 grader eller under -5 grader i bilen.

Som man enkelt kan se av Svenska Kennelklubbens tabell blir det snabbt långt över +25 grader i en bil.

Uppdaterad 2017-07-20 av Lena Edlund