Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

25 augusti 2017 - Kommun & politik

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Under sitt föredrag berättade bland annat Lars Brink hur de skyddpass som Raoul Wallenberg delade ut till judar fungerade.

Karlskoga uppmärksammade Raoul Wallenbergs dag

Varje år den 27 augusti firas Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. I år var Karlskoga kommun med och uppmärksammade den kände svenske diplomaten. Detta skedde den 24 augusti i form av föredrag och en utställning på biblioteket.

Raoul Wallenbergs dag uppmärksammas varje år på flera platser runt om i Sverige. I år var första gången som Karlskoga kommun var med och firade den kände diplomaten. Och det ska man göra även nästa år.

- Vi är den enda kommun i Örebro län som firar denna dagen. Men det känns bra och vi kommer att uppmärksamma Raoul Wallenbergs dag även 2018, utlovade utvecklingschef Kalle Selander.

Varje år delar Raoul Wallenbergs Academy ut utmärkelsen ”Ungt Kurage” till ett antal
ungdomar. En av pristagarna 2016 var Bismillah Zahedi från Karlskoga som är en av av kommunens IT-guider. Han berättade om sitt arbete, om sin resa från hemlandet Afghanistan, hur det kändes att få utmärkelsen och hur han hela tiden strävar efter att göra skillnad.

Bismillah Zahedi, berättade om sin resa från Afghanistan till Karlskoga och hur han vill göra skillnad.

Efter en fikapaus var det dags för Lars Brink, författare och Raoul Wallenbergs-forskare att hålla ett föredrag på temat: Raoul Wallenberg - en humanist med civilkurage. Under föredraget fick åhörarna höra om den svenska diplomatens livsresa fram tills att han fängslades och försvann 1947. 

Lars Brink betonade också att den svenske diplomatens gärning är välkänd över hela
världen. Han har bland annat blivit hedersmedborgare i USA, Kanada, Australien och Israel. Wallenbergs storhet visas av att han är den andre efter Winston Churchill som
blivit hedersmedborgare i USA.

Eftermiddagen avslutades med att Karlskoga kommun uppmärksammade Mohaddesa Husseini från Karlskoga, som ansökt till 2017 års utmärkelse "Ungt Kurage".

På biblioteket finns under perioden 24-26 augusti även en utställning om
Raoul Wallenberg att beskåda.

Detta var ett arrangemang som Karlskoga kommun gjorde i samarbet med med Raoul Wallenberg Academy.

Uppdaterad 2017-08-25