Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

8 september 2017 - Kommun & politik

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Glädje och kravlös dans är två ord som symboliserar verksamheten Dansa Pausa, som i veckan fick besök av forskare Anna Duberg. Ett passande tillfälle att förenas i dans!

Dansa Pausa i Karlskoga vill stärka unga flickors psykiska hälsa

Dansa Pausa är en verksamhet för att stärka barn- och ungdomars psykiska hälsa genom dans. Verksamheten är riktad till barn och unga som exempelvis har symptom som smärta i mage, huvud, rygg eller upplever stress eller har höga krav på sig själv.

Ordförande i folkhälsonämnden och kultur- och föreningsnämnden är stolta över den verksamhet som bedrivs i samverkan och att det är en viktig insats för att stärka den psykiska hälsan. Terminen har just startat för målgruppen 13 - 18 år och nyhet för denna termin är att Dansa Pausa utvecklas genom att även ta emot flickor i åldersgruppen 10- 13 år.

Anna Duberg, som är forskare vid Örebro universitet och har forskat i dans som en stärkande kraft och hon är väldigt imponerad över Karlskoga kommuns målmedvetna arbete där fokus hela tiden varit att jobba med lekfullhet och rörelseläget.

För att utforma Dansa Pausa är det givande med samarbetet mellan Kulturskolan och folkhälsoenheten. Det är Kulturskolan i Karlskoga som genom sina danspedagoger Anelija Karahodzic, Sofia Kristoffersson och Malin Gustavsson håller i dansaktiviteteten.

 - Vi börjar med att sitta ned på golvet och den som vill får ta en frukt, berättar Anelija. Sedan känner vi in i gruppen när det är dags att börjar röra på sig, all rörelse är helt kravlös och ingen behöver känna sig tvingad att vara med. Aktiviteten avslutas alltid med avslappning och lugn. Den sociala biten i Dansa Pausa är en väldigt viktig del.

Så här fint utrycker en av deltagarna:

Det är bra med dansen för där har man kompisar. Och dans är kul. Så när man dansar tänker man inte på allt som är jobbigt och svårt.

Genom att deltagarna fyller i enkäter finns möjlighet att följa utvecklingen för gruppen både i salen och genom statistik.

Det är så fantastiskt att följa den positiva utvecklingen i svaren. Det är ett viktigt komplement till den feedback som lämnas genom dansen, säger Cecilia Ljung, folkhälsochef. Det är också fantastiskt viktigt med samarbetet med kommunens elevhälsa. De möter barn och unga med psykisk ohälsa och är fantastiska på att att se och motivera deltagarna att prova Dansa Pausa.

Vill du veta mer?

Nu är gruppen 13 - 18 år full, men det kan finnas möjlighet att få plats senare under terminen. Det finns däremot platser kvar i den yngre gruppen som startar vecka 40. Är du intresserad att veta mer, kontakta verksamheten via e-post: dansapausa@karlskoga.se eller läs mer på www.karlskoga.se/dansapausa

Så här började det!

Dansa Pausa inleddes som en del i ett forskningsprojekt vid Örebro Universitet, men bedrivs nu  i befintlig verksamhet genom samarbete mellan Kulturskolan och folkhälsoenheten. Karlskoga kommun var bland de första i Sverige med att starta ett dansprojekt med glädje och kravlöshet i centrum.  Universitetet har sedan 2016 en ny studie som fokuserar på att stärka yngre flickor med magproblematik genom dans och yoga. Dansa Pausa följer med i forskningsriktningen och går ner i ålder, för att på så sätt kunna nå fler barn tidigare och stärka flickors mående .

En härlig bild för samverkan av verksamheten i Dansa Pausa mellan politiker, tjänstepersoner och skolelev. Överst från vänster, Malin Gustavsson, Christina Gustavsson, Cecilia Ljung, Anelija Karahodzic, Siv Björck-Kjellgren, nederst från vänster, skolelev, Sofia Kristoffersson och Anna Duberg.

Uppdaterad 2017-09-08