Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

26 oktober 2017 - Stöd & omsorg

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Pensionärernas matrådet testar kommunens matlådor två om året. Här syns från vänster Elisabet Gustafsson, kökschef inom äldreomsorgen i Karlskoga, Astrid Olsson, Berit Greek, Anna-Greta Nilsson, Britt-Marie Danielsson och Sven Gadde.

Maten smakar bättre tillsammans med andra

Pensionärernas matråd testar kommunens matlådor två gånger om året och deras betyg är återigen väl godkänt. Dessutom diskuterades vikten av tillgängliga restauranger för våra äldre.

Matlådan, som körs ut till äldre som inte kan ta sig till någon av äldreboendes restauranger, fick höga omdömen och alla hade oberoende från varandra valt samma maträtt, bruna bönor & fläsk. Alla i Pensionärernas matråd var dock eniga om att maten smakar bättre tillsammans med andra och att därför är det viktigt att försöka hjälpa de äldre som vill ta sig till äldreboendes restauranger.

Varje dag körs ut mellan 110-140 matlådor i Karlskoga kommun och det finns 2-3 rätter att välja mellan. Råkost/sallad serveras 1-2 gånger/vecka, beroende på vilken mat som serveras.

Nöjda med både innehåll och utformning av matlådan

Några av de som varit med och testat kommunens matlådor är, Astrid Olsson, Berit Greek, Anna-Lisa Nilsson, Britt-Marie Danielsson och Sven Gadde och de träffades denna gång vid Bergmästaren och inledde mötet med att äta lunch i restaurangen. Utöver att den sociala gemenskapen är viktig så poängterar även matrådet att det är viktigt att veta hur man ska värma maten. Ett tips var att inte värma maten på en tallrik utan låta maten var kvar i lådan och göra små hål i plasten. De var även nöjda
med utformningen av matlådan där maten blir uppdelad i olika fack.

Olika åsikter om restaurangmaten

Vid Bergmästarens restaurang arbetar Eivor Edström och Eva-Britt Persson och de berättar att det kan vara svårt att beräkna antalet portioner per dag. Vissa dagar uteblir vissa gäster på grund av att de inte mår så bra och andra dagar kommer så många matgäster att maten nästan inte räcker till.


- Det är roligt att våra äldre har en samlingsplats att gå till, säger Eva-Britt Persson, där de kan även sitta en stund efter lunchen och prata.

Iréne Qvick är en av stamgästerna på Bergmästaren, och hon har en del saker som hon tycker kan bli bättre. Vissa dagar är maten dåligt kryddad och namnen på maträtterna borde ändras till något som berättar vad rätten innehåller, ex. Hermans gryta och Cowboysoppa är det ingen som vet vad det är för maträtt. Däremot lovordade Iréne den hemgjorda Pytt i pannan, då tyckte hon det borde ha varit fler matgäster.

Erik Svensson är en annan av stamgästerna och han intygar att han alltid är nöjd med maten och tycker främst om husmanskost

Här serverar Eivor Edström och Eva-Britt Persson en av gästerna på Bergmästarens restaurang. Den här dagen bjöds på äppelkaka och vaniljsås till efterrätt för att fira Måltidens dag.

Uppdaterad 2017-10-31