Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

15 december 2017 - Allmänt

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Peter Sunds "Alfred Nobel" höll en uppskattad guidning av Björkborns herrgård och den spännande berättelsen om Nobelpriset.

Nobelpristagare på besök i Karlskoga

Två av årets tre nobelpristagare i medicin, Michael Rosbash och Michael W. Young, besökte Karlskoga och Alfred Nobels Björkborn på torsdageftermiddagen. Under besöket fick de bland annat en livfull guidad visning av ”Alfred Nobel” själv på Björkborns herrgård.

Karlskoga som ort bär det stolta arvet av Alfred Nobel och den fascinerande historia som ligger till grund för att Nobelpriset finns. Hade inte Alfred Nobel haft sina hästar stallade på Björkborns herrgård hade inte arvet efter Alfred Nobel blivit det Nobelpris som hans önskan var.

Det känns extra högtidligt att få förmånen att förmedla den historien till några av dem som mottar priset, säger Christer Franklin, platschef på Björkborns herrgård.

Det var alltså två av årets Nobelpristagare i medicin, Michael W Young och Michael Rosbash som kom till Karlskoga. Traditionsenligt fick nobelpristagarna göra sina handavtryck i betong och dessutom plantera ett varsitt träd i allén utanför Björkborns herrgård.

Besöket på Björkborns herrgård var en del av programmet för de två Nobelpristagarnas besök på Örebro universitet. Gästerna åkte sedan vidare till Örebro för att äta middag med landshövding Maria Larsson på Örebro slott.

Läs mer om nobelpriset i medicin 2017länk till annan webbplats

Uppdaterad 2017-12-15