Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

19 december 2017 - Utbildning & barnomsorg

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Bi-jakten - ett projekt inom Forskarhjälpen

Klass 7b på Österledskolan har deltagit i Nobelmuseets stora satsning Forskarhjälpen. Där får klasser från hela Sverige vara med och hjälpa riktiga forskare med riktiga projekt.

I år har klassen hjälpt forskare från Lund med att ta prover från bin i en bigård i närheten. Eleverna tog fram honungsmagen från bina och meningen är att forskarna ska analysera de mjölksyrabakterier som finns där. Honungsmagen är en egen blåsa där bina samlar nektar från blommor som de för med sig till kupan.

- Jag som lärare och biodlare tyckte att denna möjlighet var ett utmärkt tillfälle för eleverna att få arbeta med ett naturvetenskapligt arbetssätt, säger Helen Brink, förstelärare i teknik på Österledskolan.

Två elever deltog vid redovisningen av projektet i Stockholm den 8 december. De och Helen satte sig på tåget i Degerfors och reste till huvudstaden, som naturligtvis var påverkad av Nobelveckan och den kommande Nobelfesten.

- Eleverna har uppskattat arbetet och verklighetsanknytningen i uppdraget och jag önskar fler klasser i kommunen möjligheten att få delta i projekt utanför skolmiljön. Varför inte samordna något med alla de fantastiska företag som finns på orten? Visst borde det finnas något problem som våra elever kan vara med och lösa, säger Helen.

Presentationsposter av projektet

Klicka för större bild

Uppdaterad 2017-12-21