Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

23 mars 2018 - Uppleva & göra

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Karlskoga bibliotek är nu HBTQ-certifierat

I mars blev Karlskoga bibliotek länets första bibliotek att HBTQ-certifiera sig.  Certifieringen innebär att bibliotekspersonalen har genomgått utbildningar för att kunna skapa en mer normmedveten verksamhet.

HBTQ är ett samlingsnamn och förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera uttryck och andra identiteter.

För oss är det viktigt att alla besökare känner sig välkomna och att vi som bibliotekspersonal har mer kunskap och medvetenhet om samhällsnormer, likabehandling och bemötande utifrån ett HBTQ-perspektiv. Vi har nu en handlingsplan att utgå ifrån och vi arbetar strategiskt att erbjuda ett respektfullt bemötande av personer med hänsyn till olika intressen, identiteter och erfarenheter. Det kan även handla om bildval på hemsida eller vilka symboler som används vid skyltning i lokalerna, säger Petra Jansson, samordnare för HBTQ arbetet och Sylvia Blomberg, tillförordnad bibliotekschef på Karlskoga bibliotek.

Karlskoga bibliotek blir därmed Karlskogas andra verksamhet med en HBTQ-certifiering, där ungdomsmottagningen tidigare har en certifiering.

Det är RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, som delat ut certifikatet efter att personalen på Karlskoga bibliotek genomgått en utbildning i fyra steg under hösten och våren.

Tack vare bidrag från Region Örebro län har detta blivit verklighet och jag hoppas fler kan ta efter vårt sätt att arbeta och nyttja de kunskaper som numera finns att tillgå i kommunen och regionen, avslutar Sylvia.

Uppdaterad 2018-03-23