Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

4 juli 2018 - Uppleva & göra

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Lena Nordin, Anki Alsbjer, Lena Alsbjer och Gunilla Blixt har alla fyra fastnat för turf ett slags spel och motionsform, vilket även gör dem till cykelambassadörer i Karlskoga. Eftersom de vanligtvis tar sig runt till alla zoner genom att cykla.

Turfare är cykelambassadörer i Karlskoga

Det är inte svårt, ger bra gemenskap och bra motion. Det handlar om motionsformen turf, ett spel som finns som mobilapplikation och som har fångat och engagerat fyra anställda inom Karlskoga kommun.

Gunilla Blixt, Lena Nordin, Lena Alsbjer och Anki Alsbjer är alla  anställda inom Karlskoga kommun. Vissa av dem kände varandra innan men de har även funnit varandra när de cyklat runt i Karlskoga och intagit turfzoner. Det gör man när man befinner sig fysiskt i en zon vilket mäts genom en gps på mobilen. Nu planerar de ofta delar av sin semester efter sin hobby.

Jag har verkligen fastnat för att turfa. Det är en väldigt bra motionsform, eftersom jag cyklar runt till alla zoner. I Karlskoga finns cirka 170 zoner som jag har bra koll på. Har hållit på några år, så numera har jag utökat min turfning till besök i hela Sverige och i sommar har jag planerat resmål som Nyköping, Karlskrona, Växjö och Vadstena, säger Gunilla.

Både tävling och samarbete på samma gång

Spelet går ut på att ta över zoner och få poäng. De fyra utövarna intygar att de hjälper varandra och delar upp zonerna på ett rättvist och bra sätt, de tycker att man kan hjälpas åt inom kommunens gränser.

Alla cyklar och är ute nästan varje dag för att leta upp eller ta tillbaka förlorade zoner och de är eniga om att det är en fantastisk träningsform genom att vara ute i ur och skur, alla årstider. De har blivit lite av cykelambassadörer för Karlskoga kommun, och har koll på de flesta cykelvägar och vet även vilket skick de befinner sig i.

I regionen deltar cirka 300 turfare och där finns även möjlighet att delta i föreningsträffar där man träffas, grillar och umgås. Då delas det även ut lite priser och regionens bästa turfare utses. 

Turf är en app till Android och I-phone vilken utnyttjar telefonens GPS till ett multiplayerspel där du ska uppsöka och äga zoner i Sverige. Så länge du äger zonen får du poäng för den zonen. Du försöker även få tag i flera zoner, andras zoner.

Det finns över 1000 zoner runt om i Sverige och kollar du denna länkenlänk till annan webbplats får du en liten uppfattning om vilka, om du zoomar in kartan. En zon blir din om du befinner dig i den i cirka 30 sekunder. En turfomgång varar i en månad och bästa turfare vinner lite priser.

Uppdaterad 2018-07-04