Karlskoga kommun

Vuxenutbildningen i Karlskoga

Vanliga frågor

Hur ansöker jag till Vuxenutbildningen?

För att få studera på SFI* och Vuxenutbildningen måste du vara folkbokförd i Karlskoga/Degerfors kommun och ha ett fullständigt personnummer, tio siffror. För att enkelt se vilka kurser vi erbjuder kan du ladda hem eller läsa vår kurskatalog.PDF Använd gärna vår elektroniska blankettöppnas i nytt fönster för intresseanmälan, för grund- och gymnasieutbildning. I samband med att du väljer kurser skall du alltid kontakta någon av våra studie- och yrkesvägledare, för att få en tid för upprättande av studieplan.

Hur ansöker jag till SFI*?

När du vill börja på SFI skall du först kontakta någon av våra studie- och yrkesvägledare för tid och studieplanering. När du ansökt till SFI kallas du till ett samtal med en lärare, därefter tas beslut om antagning och startdatum. Antagningen sker kontinuerligt under läsåret.

*utbildning i svenska för invandrare

Vad händer när jag har antagits till kurser på grund- och gymnasienivå?

När du antagits till någon eller några kurser, får du ett antagningsbesked skickat till dig tillsammans med en kallelse till introduktionsträffar. Dessa introduktioner sker två gånger per år under veckorna 3 och 34. Om du inte kan närvara vid träffen är det mycket viktigt att du meddelar berörd lärare så att du blir inskriven i kursen och att du får en ny tid för att få ut materialet.

Vad kostar det att studera?

Att delta i kommunal vuxenutbildning kostar inte något. Studiematerial du behöver i kurserna kan du köpa i bokhandel eller E-bokhandel. För information om studiemedel, besök www.csn.selänk till annan webbplats.

Har jag rätt till studiemedel när jag läser på Vuxenutbildningen eller SFI?
Det finns olika studiefinansieringsalternativ för dig som ska studera på den kommunala vuxenutbildningen. För mer information om detta, besök www.csn.selänk till annan webbplats eller kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
SFI-studier ger inte rätt till ekonomisk ersättning från CSN.

Vad innebär den flexibla studiemodellen på Vuxenutbildningen?

Den innebär att du själv i stor utsträckning bestämmer när, var och hur du vill läsa. Att studera i en flexibel studieform innebär att du kan studera på din fritid, deltid eller heltid enligt dina individuella önskemål och behov samtidigt som utbildningsformen kräver större eget ansvar. Som stöd har du skrivna studiehandledningar, lärarledda genomgångar och handledningstillfällen men det krävs att du är aktiv i dina studier och själv följer upp din kursplanering. Om du inte är aktiv i de kurser du läser riskerar du avskrivning från dessa med nya studieekonomiska förutsättningar som följd.

Måste man läsa vid Vuxenutbildning i sin hemkommun eller har man rätt att läsa på annan ort?

Om du vill läsa kurser i en annan kommun än din egen så är det din egen kommun som står för dina kostnader. Där görs en prövning i varje enskilt fall så enklast är att lämna in en ansökan för besked om detta. Är du skriven (folkbokförd) i annan kommun än Karlskoga ska du lämna ansökan till din hemkommun. Du som är skriven i Karlskoga kommun och vill studera i annan kommun lämnar ansökan till Vuxenutbildning Karlskoga.

Har alla rätt att göra en prövning för att höja sina betyg via Vuxenutbildning?

Alla har rätt att göra en prövning i vilken kommun som helst till en kostnad av max 500 kronor.

Vad händer om jag blir sjuk under studietiden?

Vid kortare sjukdom kontaktar du endast de lärare som berörs, vid exempelvis individuellt inbokade träffar eller obligatoriska moment. Vid längre sjukdomstid lämnas efter 7 dagar ett sjukintyg till expeditionen.

 

Uppdaterad 2017-12-07 av Sara Malmborg Norberg