Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Foto: Andréas Hylthén

Museum

Platserna som speglar Alfred Nobels och bruksarbetarnas hem finns just här i Karlskoga. Nobelpriserna är kända i hela världen. Inte lika känt är att Alfred Nobels testamente lagfördes vid Karlskoga Häradsrätt, vilket var grunden till att Nobelprisen instiftades.

Nobelmuseet i Karlskoga

Ett museum över uppfinnaren, företagaren, donatorn och instiftaren av Nobelprisen Alfred Nobel. Här i Karlskoga, på Björkborns herrgård, bodde Alfred Nobel under sommarperioderna de sista åren av sitt liv. Han hade då köpt AB Bofors Gullspång och fick Björkborns herrgård med i köpet. Han valde att bo på Björkborn under sina vistelser i Sverige. Alfred Nobel lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården där krutexperiment och försök med konstgjort gummi gjordes. Laboratoriet finns kvar och är idag en utställning om Nobels experimentverksamhet och företagande. Herrgården visar utställningar om människan Alfred Nobel.

Läs mer om Nobelmuseetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetarmuséet Gråbo och Korpkullen

Gör en nostalgisk resa till tre tidstypiska och levandegjorda svenska arbetarhem från 1885, 1918 och 1942. De intressanta miljöerna ger en unik inblick i framförallt kvinnans dåvarande arbetsmiljö - hemmet. Huset Gråbo är uppfört av Bofors Bruk omkring år 1870 som bostad åt några av brukets familjer. Som mest har huset varit hem åt nio familjer, 50 till 60 personer samtidigt.

Läs mer om Gråbolänk till annan webbplats

Läs mer om vilka museer det finns i Karlskoga på:

Turistbyråns hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad 2017-03-09

Karlskoga kommun, 691 83 Karlskoga
Telefon: 0586 - 610 00 E‑post: kommun@karlskoga.se
Kontakta Karlskoga kommun

Anställda: Logga inlänk till annan webbplats | Distansarbetsplatsenlänk till annan webbplats |  Fakturahanteringlänk till annan webbplats

Tipsa en vän:

Till Vision 2020
Dela på Twitter Dela på LinkedIn Dela på Facebook