Stäng
Logga för Karlskoga kommun

Från städare till lokalvårdare i årets första SRY-utbildning

Monica Skoglund, som är diplomerad yrkesbedömare, bedömer här att deltagarna kan hantera olika maskiner på rätt sätt.

Monica Skoglund är lokalvårdare i Karlskoga kommun och dessutom diplomerad yrkesbedömare inom Servicebranschens yrkesnämnd (SRY). Sedan två år tillbaka vidareutbildar hon sina kollegor i både teoretiska och praktiska moment inom städ.

I mars startade årets första SRY utbildning för städpersonal i Karlskoga och Degerfors kommuner. Utbildningen är uppdelad på tre dagar och avslutas med ett teoretiskt och ett praktiskt prov. För tillfället är det tre personer som går utbildningen.

Vi är en mindre grupp på grund av Corona. Det är bra med en liten grupp, deltagarna vågar fråga, och jag vill att det ska vara ett grupparbete, säger Monica Skoglund.

Deltagarna får boken ”Städservice” i förväg, som de på egen hand studerar inför utbildningen. Den teoretiska delen av utbildningen utgår från boken, och deltagarna utbildas bland annat i service, golv, inredningsmaterial, ergonomi, miljö, städmetod och system. Den praktiska delen av utbildningen bygger på grunderna i hur städmaskiner fungerar samt hur hygienstäd genomförs.

Vi har väntat och väntat! Vi har fått böcker och kunnat plugga hemifrån, men nu äntligen får vi gå utbildningen och lära oss, berättar Belinda Bolin, som är en av deltagarna på utbildningen.

Efter utbildningsdagarna så har deltagarna ett teoretiskt och ett praktiskt prov framför sig.

Deltagarna får en länk till teoriprovet som görs på dator. Provet är uppdelat i åtta olika moduler och utförs via Nordiskt Valideringsforum. Jag rättar proven, som sedan skickas vidare för internkontroll i Stockholm, och sedan utförs även en extern kontroll. Efter denna process kommer intyg tillbaka på att deltagarna blivit godkända, förklarar Monica.

Monica bedömer sedan den praktiska delen, kontrollerar att deltagarna både utför hygienstäd och kan hantera olika maskiner på rätt sätt.

När de är klara och godkända går de från städare till lokalvårdare. De får ett yrkesbevis där allt står specificerat.