Stäng
Logga för Karlskoga kommun

Favoriträtter på skolans meny

En favoriträtt bland eleverna i Karlskoga är Fajitas - strimlad kyckling, ris, olika sallader, kall sås och tortillabröd.

Sedan flera år tillbaka kan elever i Karlskogas skolor vara med och påverka vilka maträtter som serveras i skolrestaurangerna. Torsdag den 29 april serverades önskemål från respektive skolas elever.

Vi utförde en enkätundersökning förra året där eleverna fick säga vad de tyckte om maten och fick även skriva med sina önskerätter. Vi uppmanar eleverna att lämna in önskemål av maträtter, oftast via matråd men kan lämnas in annars med. Vissa skolor har förslagslåda där man kan lägga sina önskemålslappar. Dessa tar vi sedan med när det är dags att planera matsedlarna, säger Erja Kronholm, enhetschef på Södra området.

På Östra området serverades det fajitas - strimlad kyckling, ris, olika sallader, kall sås och tortillabröd.

Det är en maträtt som alltid går hem. Jag upplever även att svinnet minskar när den här rätten serveras, säger Berit Edström, enhetschef på Östra området.

Tar lite för mycket av den goda maten!

I mars månad utfördes svinnmätningar i Karlskoga och Degerfors skolor. Svinnet har minskat sedan förra året, vilket är positivt, men det finns fortfarande områden som behövs arbetas vidare med.

Det är klart eleverna äter mer av den mat de gillar och vissa rätter kastas det mindre av. Men det händer även att de tar lite för mycket av den goda maten och orkar istället inte äta upp. Serveringspersonalen uppmanar därför att ta lite mindre portioner och sedan hämta mer. Detta för att inte kasta mat och det efterlevs rätt bra, säger Erja Kronholm.