Till Karlskogas startsida

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Stråkidz – musik, glädje och gemenskap!

Hos eleverna och lärarna på Stråningstorpskolan ligger musik varmt om hjärtat. När musiklärare Gianni Bonafedi förstod musikens betydelse hos sina elever startade han Stråkidz, en möjlighet för elever att starta sitt alldeles egna band. Stråkidz är ett projekt som möjliggjorts tack vare Kulturskolan.

”Jag såg hur populärt det var med musik hos eleverna och jag kände att de ville ha mer musik under veckorna”.

Stråkidz har sin grund i musik och instrument men det har visat sig betyda så mycket mer. Eleverna berättar hur de har träffat nya vänner genom sina band, att de har väldigt roligt när de umgås och hur de hela tiden utvecklas tillsammans.

Ellie och Elias bandmedlemmar Stråkidz

Elias och Ellie bandmedlemmar Stråkidz

När Elias och Ellie, två bandmedlemmar från årskurs fem, får frågan vad som är det bästa med Stråkidz skiner de upp och berättar att de har träffat nya vänner. De berättar också att det såklart är roligt att stå på scenen och att få känna publikens stöd när de uppträder.

Inte bara eleverna har positiva upplevelser av Stråkidz utan även lärarna känner av hur mycket det betyder och vad det gör för eleverna. Gianni berättar att musik är bra på så många sätt. Som elev får man chans att se och känna sin egen utveckling, lära sig att ta instruktioner och att visa hänsyn till sina klasskamrater. Förutom allt det menar han att den allra största delen är det sociala. Musiken och Stråkidz skapar en trygghet hos eleverna, de får känna att de är en del av ett sammanhang och det skapar en otrolig gemenskap.

Under torsdagens lunch uppträdde några av Stråkidzbanden och matsalen på Stråningstorpskolan fylldes av både förväntansfulla bandmedlemmar, elever och lärare. När banden intog scenen fylldes lokalen med applåder, busvisslingar och hejarop. Ellie, sångerska i ett av banden får frågan om vart hon ser sig själv och sitt band om några år och hon svarar: "Jag hoppas att vi håller ihop för alltid och att vi aldrig slutar att utvecklas tillsammans."