Till Karlskogas startsida

Fyrverkerier

I de allmänna lokala ordningsföreskrifter för Karlskoga kommun står följande om fyrverkerier.

"Polismyndighetens tillstånd krävs för att använda pyrotekniska varor på offentlig plats. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från Karlskoga lasarett samt närmare än 50 meter från äldre- och omsorgsboenden inom kommunen."

Vanliga frågor

Kommunen har rätt att lägga vissa begränsningar för hur fyrverkerier får användas och det har vi gjort. Polismyndighetens tillstånd krävs för att använda pyrotekniska varor på offentlig plats med undantag för nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från Karlskoga lasarett samt närmare än 50 meter från äldre- och omsorgsboenden inom kommunen. Vi har dock inte rätt att införa totalförbud. Detta styrs i förvaltningslagen. Ett försäljningsförbud mot fyrverkerier måste fattas på nationell nivå.

Det finns kommuner som har försökt att införa totalt fyrverkeriförbud. Men de besluten överklagades av kommuninvånarna och förvaltningsrätten har kommit fram till att en kommun inte har rätt att inför sådana beslut. Därför upphävdes förbuden.

Du anmäler till polisen om någon skjuter fyrverkerier på annan tid och du misstänker att det saknas tillstånd.

Kommunen har en mycket restriktiv hållning till fyrverkerier och vill inte lägga skattemedel på detta. Det är givetvis möjligt för privata aktörer eller föreningar att gå samman och göra något gemensamt.

Kom ihåg att:

  • Var nykter - alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det. Avstånden är olika för olika fyrverkeripjäser så följ alltid bruksanvisningen.
  • Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäser som slocknat. Lämna tillbaka pjäserna till säljaren.
  • Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.

Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier!

Hjälpte informationen på denna sida dig?