Logotyp för Karlskoga kommun
Fyra undersköterskor samtalar i en soffa

Sommarjobba i Karlskoga

Att arbeta i en kommun är att ha Sveriges viktigaste jobb. Du får gå till och från jobbet med en känsla av att göra skillnad. Under sommartid har du som fyllt 18 år chansen att jobba inom någon av kommunens spännande verksamheter.

Oavsett om du ger vård och trygghet åt äldre eller lagar mat till barn så bidrar du till att skapa bra dagar för människor som lever och verkar i Karlskoga.

Som sommarvikarie ersätter du ordinarie personal under semesterperioden. Du får en introduktion, välkomnas i arbetsgruppen och får de kunskaper du behöver för att utföra de arbetsuppgifter som finns på arbetsplatsen.

Ansök om sommarjobb

Ansökan till sommarjobb för säsongen 2024 öppnar den 22 december 2023.

Du ansöker här: offentligajobb.se Länk till annan webbplats.

Har du frågor inför din ansökan? Här på sidan hittar du information om de olika sommarjobben som kommunen erbjuder. Du kan även inspireras av andra som sommarjobbat hos oss, se vanliga frågor och svar samt få information om hur rekryteringsprocessen ser ut.

Sommarjobb inom vård och omsorg

Vård- och omsorgsboende

Ett vård- och omsorgsboende är till för äldre som har behov av vård och omsorg dygnet runt.

Att arbeta inom vård och omsorg innebär att du hjälper och stödjer de äldre med olika moment så att de kan klara av sin vardag. Här har du en viktig roll i direktkontakten med våra vårdtagare, där du ger personlig omvårdnad och serviceinsatser med stor hänsyn till varje vårdtagares individuella behov. Det kan röra sig om allt från att personlig omvårdnad, vara behjälplig i matsituation, städning och medicinhantering. Du utför även uppgifter delegerade från legitimerad personal och dokumenterar enligt socialtjänstlagen.

Du medverkar på ett positivt sätt till utvecklingen av verksamheten och av dig själv i ett nära samarbete med chef och med dina kollegor.

Du arbetar enligt schema dag, kväll, natt och helg.

Personlig assistent

Att arbeta som personlig assistent innebär att stödja och hjälpa en person med funktionsnedsättning, till exempel autism, intellektuell funktionsnedsättning eller fysiska funktionsnedsättningar.

Det kan innebära att hjälpa och stödja personen vid vardagliga sysslor, personlig hygien eller fritidsaktiviteter. Du arbetar där vårdtagaren befinner sig, vilket kan vara i hemmet, på arbetet eller fritid.

Mestadels förekommer ensamarbete, och arbetstiden kan vara förlagd dygnet runt.

Socialpsykiatrin

Inom socialpsykiatrin möter du personer som har psykiska ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, beteendeproblematik samt missbruk då oftast i kombination med sviktande psykisk hälsa.

Att arbeta hos oss innebär varierande arbetsuppgifter med fokus i första hand på motivationsarbete. Vi hjälper också till genom individanpassat stöd vid praktiska moment. Det kan vara hygien, städning, matlagning eller andra aktiviteter som har beslutats enligt gällande lagstiftning.

Att arbeta med boendestöd innebär att stötta personer i ordinärt boende med varierande stödinsatser som tillexempel städ, tvätt eller inköp. Insatserna är stödjande/tränande och syftar till att personerna på sikt ska bli så bra som möjligt.

Hemvården

Att arbeta inom hemvården innebär att du hjälper och stödjer de äldre med olika moment så dem kan klara av sin vardag i sitt eget hem. Du har en viktig roll i direktkontakten med våra vårdtagare där du ger personlig omvårdnad och serviceinsatser i enlighet med gällande biståndsbeslut med fokus på kvalitet.

Du behöver ta stor hänsyn till vårdtagarens individuella behov. Du utför även uppgifter delegerade från legitimerade personal och dokumenterar enligt socialtjänstlagen. Du kommer ingå i ett arbetslag men utför ibland uppdragen på egen hand. Du medverkar på ett positivt sätt till utvecklingen av verksamheten och av dig själv i ett nära samarbete med chef och med dina kollegor.

Du arbetar enligt schema dag, kväll, natt och helg.

Stödassistent

Arbeta som stödassistent/stödbiträde på gruppbostad eller servicebostad innebär att stödja och hjälpa personer med olika funktionsnedsättningar i deras vardag.

Personerna som bor på gruppbostäder och servicebostäder kan ha olika funktionsnedsättningar, till exempel autism eller intellektuell funktionsnedsättning.

I din roll som stödassistent/stödbiträde ska du stödja personen med den dagliga livsföringen genom individanpassat vardagsstöd. Det innebär varierande arbetsuppgifter med fokus på motivationsarbete, stöd och hjälp vid fysisk- och psykisk ohälsa, och stöd vid praktiska moment såsom hygien, städning, matlagning och övriga hushållsbestyr. Personal ska även stödja personen i dennes fritid och sociala liv.

Arbetstiden kan vara förlagd dygnet runt. Även helgtjänstgöring ingår.

Arbetshandledare på daglig verksamhet

Arbeta som arbetshandledare på daglig verksamhet innebär att du handleder personer under deras dagliga sysselsättning (arbete). Det kan handla om att stötta i utförandet av arbetsuppgifter, att umgås med andra och att delta i aktiviteter. Sysselsättningen kan exempelvis bestå av caféservice, plocka skruv eller träning.

Arbetstiden är förlagd dagtid.

Sommarjobb inom kost och städ

Kost

Som kock eller köksbiträde kommer du att arbeta i mottagningskök eller produktionskök. I våra produktionskök tillagas hela måltiden och skickas därefter ut till mottagningskök och andra verksamheter i kommunen. I köken jobbar vi med att förbereda matlagning, tillaga måltider och packa livsmedel för utkörning till förskolor, skolor och äldreomsorg.

Städ/lokalvård

Städverksamhetsområdet omfattar både Karlskoga och Degerfors kommun inklusive Svartå och Åtorp. Arbetet som städare eller lokalvårdare innebär städning, men kan ibland kombineras med städ och uppdrag i mottagningskök. Jobbet innebär att tvätta städmaterial, vardagligt underhåll av redskap, maskiner och övrig utrustning samt ta ansvar för att uppdraget utifrån beställning blir väl genomförda med kunden och beställaren i fokus.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden på sommarjobb och feriepraktik?

Sommarjobb är ett vikariat där du ersätter ordinarie personal under deras semester. För merparten av kommunens sommarjobb behöver man ha fyllt 18 år vid vikariatets början.

En feriepraktikant går bredvid erfaren personal och får handledning i de arbetsuppgifter som ska utföras. Utifrån intressen och förmåga får du prova på olika arbetsuppgifter. Feriepraktik erbjuds till ungdomar som slutfört åk 9 och åk 1 på gymnasiet. Läs mer om feriepraktik här.

Får jag jobba hela sommaren?

Det finns två sommarperioden, period 1 och period 2. Period 1 pågår mellan vecka 25 och 28 och period 2 pågår mellan vecka 29 och 32. Du uppger själv i din ansökan om du kan/vill arbeta båda perioderna eller endast en.

Vilka arbetstider gäller?

I många av våra verksamheter pågår verksamhet dygnet runt. Många av våra arbetsplatser har därför scheman som täcker dag, kväll, vardag och helg.

Hur mycket får jag i lön?

Lönen är individuell och påverkas av vilket uppdrag du är anställd för samt din kompetens och erfarenhet.

När betalas min lön ut?

Lön utbetalas den 27:e varje månad. Har du anställning med timlön så får du lön månaden efter. Har du månadslön får du lön för innevarande månad.

Är jag försäkrad på arbetsplatsen?

Ja, som medarbetare i Karlskoga kommun är du försäkrad under arbetstid. Skadar du dig i samband med arbete kan du få ersättning.

Vad gäller på midsommarafton?

Midsommarafton är en helgdag som genererar en extra timersättning för obekväm arbetstid (OB).

Hur söker jag sommarjobb?

Du ansöker via denna länk. Länk till annan webbplats. Vi arbetar löpande med urval och intervjuer så ansök redan idag.

Får jag ersättning för resor till och från arbetsplatsen?

Nej, resor till och från arbetet bekostar du själv.

När får jag veta om jag fått jobbet?

När du gjort din ansökan får du ett bekräftelsemejl. Detta betyder att vi tagit emot din ansökan. Om du blir aktuell för en intervju kommer du att kontaktas via telefon eller mail. Det är därför viktigt att rätt kontaktuppgifter är angivet i din ansökan och att du kontinuerligt läser din mail.

Har du inte hört från oss innan vecka 23 innebär det att du inte gått vidare i rekryteringsprocessen och kommer inte att erbjudas sommarvikariat. 

Möt Nuur och Lisa som inspirerar andra

Lisa och Nuur arbetar som sommarjobbsambassadörer för att inspirera andra att söka jobb inom vården

Möt Nuur och Lisa