Logotyp för Karlskoga kommun
Glad kvinna i orange t-shirt som peace-tecken. Bakgrunden är en illustration med blå och rosa växter.

Hej feriepraktikant!

Här hittar du allt du behöver veta för att söka feriepraktik i Karlskoga

Är du sugen på att få värdefulla kontakter inom arbetslivet, skaffa dig nya erfarenheter och få möjlighet att tjäna dina egna pengar i sommar? I så fall har du hamnat helt rätt!

Feriepraktik är ett handlett ”sommarjobb” där du under två-tre veckor (60 timmar) praktiserar inom Karlskoga kommuns verksamheter eller hos en ideell förening. Du får gå bredvid erfaren personal och prova på olika arbetsuppgifter utifrån intressen och förmåga.

Feriepraktik kan sökas av dig som går ut 9:an eller 1:an på gymnasiet, är skriven i Karlskoga kommun och har ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer.

Anmälan

Anmälningsperioden för sommaren 2024 är nu stängd.

Har du frågor? Här på sidan hittar du information om de olika områdena du kan söka feriepraktik inom samt få svar på de vanligaste frågorna.

Du kan även kontakta oss:
Marianne Kotiaho
Arbetsmarknadssekreterare, Karlskoga kommun
Telefon: 0586-619 75
Mejl: marianne.kotiaho@karlskoga.se

Här är jobben du kan söka

Vård och omsorg

Ett sjukt kul jobb där du förgyller hyresgästers vardag! Läsa tidningen ihop, ta en promenad där ni kanske plockar lite blommor tillsammans, baka och fixa fikastunder, ha en härlig stund med manikyr och hårfix, hjälp till med lunchen. Men framför allt, ta chansen att samtala om hur det var att vara tonåring när de var unga!

Barn och unga

Kan du försvara bondgården mot rymd-dinosaurierna? På en förskola får du hänga med barnen i deras värld genom lek, spel och andra roliga aktiviteter. Du får också hjälpa till med kläder och skor, fixa med mat, städa och diska. Kom och häng med framtidens stjärnor!

Du kan också hänga med lite äldre stjärnor och njuta av sommarfritids olika aktiviteter. Lira fotboll, hoppa hage, häng med på utflykter, gör högsta farten på gungan, pyssla, spela spel och häng!

Städning

Om du vill ha en social och varierande sysselsättning och samtidigt få lite gratis träning på köpet, så är städyrket något för dig! Gillar du dessutom ordning och reda så har du verkligen hittat rätt. På vissa feriepraktikplatser kan du även få hoppa in och hjälp till med enklare saker i mottagningsköket.

Utbildning inom entreprenörskap

Drömmer du om att starta eget? Vill du vara din egen chef och styra som du vill? Då tror vi att entreprenörskapsutbildningen är något för dig. Lär dig att se och förstå din företagsamhet, hitta ett eget driv och ett eget sätt att uppfylla dina mål. Träna på att hitta lösningar på problem du ser i samhället.

Parkskötsel

Vet du vad invasiva arter är för något? Det handlar om främmande arter som sprider sig snabbt och som orsakar skada för ekosystemet. Om du har koll på detta eller inte spelar egentligen ingen roll– det lär vi dig när du väl är på plats! Men du bör gilla att vara utomhus, för inom parkskötsel får du hjälpa till att ta hand om vår vackra natur! Rensa, räfsa, plocka skräp, måla ledmarkeringar och mycket annat som gör att våra grönområden är fina och välskötta!

Vaktmästeri

Om du är en händig, fingerfärdig allt-i-allo-typ som gillar att fixa, laga och sköta om, kan ett vaktmästarjobb vara mitt i prick för dig. Som feriepraktikant hakar du på och får lära dig enklare vaktmästeri.

Föreningars verksamheter

Föreningarnas verksamheter är som en godispåse till bredden fylld av olika former, smaker och färger! Det kan handla om att stå i kiosk eller café. Fixa med sallader, sälja glass eller hyra ut SUP-brädor. Det kan också vara måleri, städ, underhåll, byggnation, putsa fönster, rensa ogräs och gräsklippning. Men kanske också ungdomsledare för baseball eller ta hand om en kanotskola. Utbudet ändras lite från år till år, men den härliga mixen av godis är densamma!

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden på feriepraktik och sommarjobb?

En feriepraktikant går bredvid erfaren personal och får handledning i de arbetsuppgifter som ska utföras. Feriepraktik erbjuds dig som går ut årskurs 9 eller första året på gymnasiet.

Sommarjobb är ett vikariat där du ersätter ordinarie personal under deras semester. För merparten av kommunens sommarjobb behöver man ha fyllt 18 år vid vikariatets början. Läs mer om sommarjobb här.

Vem kan söka feriepraktik?

Feriepraktik kan sökas av dig som:

  • Går ut årskurs 9 eller första året på gymnasiet
  • Är skriven/folkbokförd i Karlskoga kommun
  • Har ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer

När får jag praktisera?

Du kan praktisera under en av följande tre perioder:

  • Period 1: Vecka 25 – 27
  • Period 2: Vecka 28 – 29
  • Period 3: Vecka 30 – 32

Arbetstiden är normalt fyra timmar per dag. Observera att period 2 är endast 2 veckor lång och kommer då innebära i snitt sex timmar per dag för att få ihop till totalt 60 timmar.

På vissa feriepraktikplatser kan andra praktikperioder förekomma, så som vecka 26-28. Du hittar de olika perioderna på ansökningswebben.

Kan jag välja när jag vill praktisera?

Du kan önska vilken period du vill praktisera i första och andra hand, men vi kan tyvärr inte lova att det blir som du önskat.

Vem bestämmer schema och arbetstider?

Det är din arbetsplats som bestämmer dina arbetstider, men arbetstiden är ungefär fyra-sex timmar per dag och max 60 timmar under hela perioden.

Får jag lön?

Du får timlön för de timmar du arbetar. Timlönen är 73 kronor i timmen, inklusive semesterersättning och betalas ut den 27:e varje månad. Du behöver ha ett eget bankkonto som lönen sätts in på. Kom ihåg att lämna in skatteblanketten tillsammans med närvarorapporten.

Hur många platser finns det?

Vi planerar för cirka 220 platser i kommunens verksamheter och i föreningar sommaren 2024.

Är jag försäkrad under feriepraktiken?

Under feriepraktikperioden är du försäkrad genom Karlskoga kommun både under tiden du arbetar samt till och från arbetet.

Behöver jag lämna utdrag från belastningsregistret?

Om du ska jobba med barn behöver du det.

Hur söker jag feriepraktik?

Du ansöker på www.ferieplatsen.se Länk till annan webbplats.. Ansökan är öppen mellan den 1 mars och den 31 mars.

Kan jag söka feriepraktik om jag har skyddad identitet?

Kontakta Marianne så hjälper hon dig med detta. Marianne Kotiaho, 0586-619 75, marianne.kotiaho@karlskoga.se.

Jag skrev fel i min ansökan, kan jag ändra?

Fram till och med den 31 mars kan du logga in och göra ändringar i din ansökan.

När får jag veta om jag fått en plats?

Vi informera om tilldelade platser med start den 8 april, sedan pågår tilldelningsprocessen till i början av maj. Kom ihåg att hålla koll på din e-post där vi lämnar besked. Vi kan även behöva kontakta dig via telefon eller SMS på mobilen.

Vad behöver jag göra om jag har blivit erbjuden en plats?

Du måsta tacka ja eller nej till din erbjudna plats inom en vecka. Om du inte gör det så förlorar du din plats.

Hur gör jag om jag inte vill ha den plats jag har fått?

Du tackar nej om du blir erbjuden en plats du inte vill ha. Du blir då inte erbjuden en ny plats.

Filippas chef är fem år gammal

Filippa Nordkvist har spenderat sin feriepraktik på Prästkragens förskola i Karlskoga. Här har hon hängt med barnen in i deras värld full med krokodiler, rymd-dinosaurier och färgpennor.

En annorlunda feriepraktikplats

Emilia Strömstedt är en av de ungdomar som varit på sommarteatern på Björkborn under sin feriepraktik. En praktikplats där gemenskap och glädje stått i centrum!

Ett sjukt kul jobb

Feriepraktikanterna Agnes, Filippa och Fanny har varit på Björklidens vårdboende där de fått vara med och förgylla vardagen för boendets hyresgäster.

För dig som erbjuder en feriepraktikplats

Ska du ta emot en feriepraktikant eller går du i valet i kvalet om du ska ta emot en? Då hittar du all information du behöver här!

Mer information