Logotyp för Karlskoga kommun
Glad kvinna i orange t-shirt som peace-tecken. Bakgrunden är en illustration med blå och rosa växter.

Hej feriepraktikant!

Här hittar du allt du behöver veta för att söka feriepraktik i Karlskoga

Är du sugen på att få värdefulla kontakter inom arbetslivet, skaffa dig nya erfarenheter och få möjlighet att tjäna dina egna pengar i sommar? I så fall har du hamnat helt rätt!

Feriepraktik är ett handlett ”sommarjobb” där du under två-tre veckor (60 timmar) praktiserar inom Karlskoga kommuns verksamheter eller hos en ideell förening. Du får gå bredvid erfaren personal och prova på olika arbetsuppgifter utifrån intressen och förmåga.

Feriepraktik kan sökas av dig som går ut 9:an eller 1:an på gymnasiet, är skriven i Karlskoga kommun och har ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer.

Anmälan

Anmälningsperioden för sommaren 2024 är nu stängd.

Har du frågor? Här på sidan hittar du information om de olika områdena du kan söka feriepraktik inom samt få svar på de vanligaste frågorna.

Du kan även kontakta oss:
Marianne Kotiaho
Arbetsmarknadssekreterare, Karlskoga kommun
Telefon: 0586-619 75
Mejl: marianne.kotiaho@karlskoga.se

Här är jobben du kan söka

Vård och omsorg

Ett sjukt kul jobb där du förgyller hyresgästers vardag! Läsa tidningen ihop, ta en promenad där ni kanske plockar lite blommor tillsammans, baka och fixa fikastunder, ha en härlig stund med manikyr och hårfix, hjälp till med lunchen. Men framför allt, ta chansen att samtala om hur det var att vara tonåring när de var unga!

Barn och unga

Kan du försvara bondgården mot rymd-dinosaurierna? På en förskola får du hänga med barnen i deras värld genom lek, spel och andra roliga aktiviteter. Du får också hjälpa till med kläder och skor, fixa med mat, städa och diska. Kom och häng med framtidens stjärnor!

Du kan också hänga med lite äldre stjärnor och njuta av sommarfritids olika aktiviteter. Lira fotboll, hoppa hage, häng med på utflykter, gör högsta farten på gungan, pyssla, spela spel och häng!

Städning

Om du vill ha en social och varierande sysselsättning och samtidigt få lite gratis träning på köpet, så är städyrket något för dig! Gillar du dessutom ordning och reda så har du verkligen hittat rätt. På vissa feriepraktikplatser kan du även få hoppa in och hjälp till med enklare saker i mottagningsköket.

Utbildning inom entreprenörskap

Drömmer du om att starta eget? Vill du vara din egen chef och styra som du vill? Då tror vi att entreprenörskapsutbildningen är något för dig. Lär dig att se och förstå din företagsamhet, hitta ett eget driv och ett eget sätt att uppfylla dina mål. Träna på att hitta lösningar på problem du ser i samhället.

Parkskötsel

Vet du vad invasiva arter är för något? Det handlar om främmande arter som sprider sig snabbt och som orsakar skada för ekosystemet. Om du har koll på detta eller inte spelar egentligen ingen roll– det lär vi dig när du väl är på plats! Men du bör gilla att vara utomhus, för inom parkskötsel får du hjälpa till att ta hand om vår vackra natur! Rensa, räfsa, plocka skräp, måla ledmarkeringar och mycket annat som gör att våra grönområden är fina och välskötta!

Vaktmästeri

Om du är en händig, fingerfärdig allt-i-allo-typ som gillar att fixa, laga och sköta om, kan ett vaktmästarjobb vara mitt i prick för dig. Som feriepraktikant hakar du på och får lära dig enklare vaktmästeri.

Föreningars verksamheter

Föreningarnas verksamheter är som en godispåse till bredden fylld av olika former, smaker och färger! Det kan handla om att stå i kiosk eller café. Fixa med sallader, sälja glass eller hyra ut SUP-brädor. Det kan också vara måleri, städ, underhåll, byggnation, putsa fönster, rensa ogräs och gräsklippning. Men kanske också ungdomsledare för baseball eller ta hand om en kanotskola. Utbudet ändras lite från år till år, men den härliga mixen av godis är densamma!

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden på feriepraktik och sommarjobb?

En feriepraktikant går bredvid erfaren personal och får handledning i de arbetsuppgifter som ska utföras. Feriepraktik erbjuds dig som går ut årskurs 9 eller första året på gymnasiet.

Sommarjobb är ett vikariat där du ersätter ordinarie personal under deras semester. För merparten av kommunens sommarjobb behöver man ha fyllt 18 år vid vikariatets början. Läs mer om sommarjobb här.

Hur gör jag om jag inte kan delta på träffen för att skriva anställningsavtal på min skola?

Ta kontakt med feriesamordnaren Marianne Kotiaho och meddela detta så skickar vi anställningsavtalet hem till dig för påskrift.

Är det något jag behöver jag göra innan första dagen på min praktik?

Ta kontakt med din handledare i god tid innan praktiken börjar via de kontaktuppgifter som du har fått via mail. Stäm av kring var och när ni ska träffas första dagen och om det är något speciellt du behöver tänka på till exempel oömma kläder.

Vem bestämmer schema och arbetstider?

Det är din arbetsplats som bestämmer dina arbetstider, men arbetstiden ska vara max 60 tim under din praktikperiod. Om du praktiserar under tre veckor är din arbetstid cirka fyra timmar per dag. Har du en kortare praktikperiod blir varje arbetsdagar lite längre.

Får jag lön?

Du får timlön för de timmar du arbetar. Timlönen är 73 kronor i timmen, inklusive semesterersättning och betalas ut den 27:e varje månad. Vi samarbetar med Swedbank för löneutbetalning. Du behöver till Swedbank anmäla det bankkonto som lönen ska utbetalas till. Det gäller oavsett vilken bank du normalt är kund hos.

Att anmäla ett bankkonto kan göras på två olika sätt:

  1. Via www.swedbank.se/kontoregister Länk till annan webbplats. med eller utan Mobilt BankID
  2. Genom att besöka ett Swedbankkontor

Behöver jag lämna utdrag ut belastningsregistret?

Om du ska jobba med barn eller i barns närhet behöver du lämna in utdrag från polisens belastningsregister. Utdraget beställer du från polisen. Det tar drygt en vecka att få hem. Länk: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ Länk till annan webbplats.

Har du Kivra kan det enkelt beställas direkt digitalt. Utdraget ska tas med och visas senast första arbetsdagen.


Är jag försäkrad under feriepraktiken?

Under feriepraktikperioden är du försäkrad genom Karlskoga kommun både under tiden du arbetar samt vid resa till och från arbetet.

Måste jag betala skatt på de pengar jag tjänar under sommaren?

Du måste betala skatt om du tjänar mer än 24 238 kronor under hela kalenderåret 2024. Om feriepraktiken är din enda inkomst under hela 2024 behöver du därför inte betala någon skatt på de pengar du tjänar under feriepraktiken.

Om du tror att du kommer att tjäna mindre än 24 238 kronor behöver du fylla i ett "Intyg för betalning av lön utan skatteavdrag" Länk till annan webbplats. och lämna till din handledare senast i slutet av praktiken.

Hur gör jag om jag blir sjuk under praktiken?

Om du blir sjuk ska du kontakta din handledare eller någon annan på arbetsplatsen och meddela sjukfrånvaro innan arbetsdagen börjat. Ersättning för sjukfrånvaro utgår inte men om du i samråd med arbetsplatsen bestämmer att sjukfrånvaron kan arbetas igen är detta okej. 

Hur gör jag om jag inte trivs på min feriepraktikplats?

I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kan även kontakta ansvarig feriesamordnare Marianne Kotiaho.

Vad händer om jag missköter min praktikplats?

Arbetsplatsen förväntar sig att du gör dina uppgifter på samma villkor som andra medarbetare. Om du skulle missköta din praktik kommer vi att kontakta dig för att få veta vad det beror på. Om det inte sker någon förändring efter det avslutas din feriepraktik och du får endast ersättning för de dagar du varit på feriepraktiken.

Finns det något jag inte får göra på min arbetsplats?

Det finns arbetsuppgifter som du som är under 18 år inte får lov att utföra. Det är bra för dig att veta att du, precis som för alla andra på den arbetsplats du ska arbeta på, har rätt till en god arbetsmiljö. Det innebär att arbetsmiljön måste uppfylla grundkraven ur arbetsmiljösynpunkt vad gäller arbetslokaler, arbetsredskap, maskiner, arbetsmetoder och hantering av farliga ämnen. Det är viktigt att du som feriearbetare får en genomgång av hur arbetsuppgifterna ska utföras på ett säkert sätt

Vart vänder jag mig om jag har några frågor under praktiken?

Om du undrar över något ska du aldrig tveka att vända dig till din handledare eller till feriesamordnare Marianne Kotiaho. Både din handledare och Marianne finns för att hjälpa dig.

Filippas chef är fem år gammal

Filippa Nordkvist har spenderat sin feriepraktik på Prästkragens förskola i Karlskoga. Här har hon hängt med barnen in i deras värld full med krokodiler, rymd-dinosaurier och färgpennor.

En annorlunda feriepraktikplats

Emilia Strömstedt är en av de ungdomar som varit på sommarteatern på Björkborn under sin feriepraktik. En praktikplats där gemenskap och glädje stått i centrum!

Ett sjukt kul jobb

Feriepraktikanterna Agnes, Filippa och Fanny har varit på Björklidens vårdboende där de fått vara med och förgylla vardagen för boendets hyresgäster.

För dig som erbjuder en feriepraktikplats

Ska du ta emot en feriepraktikant eller går du i valet i kvalet om du ska ta emot en? Då hittar du all information du behöver här!

Mer information