Till Karlskogas startsida

Om maten i omsorgen

Kostverksamheten i Karlskoga och Degerfors följer nationella riktlinjer för mat för äldre- och sjuka. Allt enligt kommunfullmäktiges beslutade kvalitets- och servicenivåer som gäller för Karlskoga och Degerfors kommuner.

Kommunen tillagar, levererar mat till alla boenden inom äldreomsorgen samt erbjuder lunch för de äldre i restaurangerna vid Solbringen och Bergmästaren. Matlåda på bistånd levereras antingen av vårdlaget eller matservice.

Maten ska smaka även för våra äldre. Varje dag kan alla matgäster inom äldreomsorgen, som beställer matlåda, välja mellan tre olika rätter. Till måltiden serveras alltid val mellan potatis och ris. Råkostbuffé, bröd, smör samt mjölk eller vatten.

Var lagas maten?

Maten som levereras via biståndsmatlåda och till äldreboenden tillagas vid Mårbacka produktionskök. Solbringen har ett eget kök med tillagning av lunch som serveras i restaurangen på plats. Solbringen har även utskick till Bergmästaren.

Hur många måltider tillagas dagligen?

Under en dag tillagas cirka 700 måltider vid Mårbackas produktionskök. Det inkluderar matlådor samt lunch- och kvällsmat till vårdboenden.

Var finns information om vilken mat som serveras?

Via länken nedan kan du se veckans måltider som serveras. Du kan välja mellan att se meny för matlåda, vårdboendena eller meny för Solbringen.

Menyer - vård och omsorg i Karlskoga Länk till annan webbplats.

Hur kan jag som äldre påverka vad som serveras?

Inom kostverksamheten finns så kallade kostombudträffar, där personalen från vårdboende tillsammans med kockar och kostchefer talar om maten. Här kan personal från äldreomsorgen ta med önskemål eller funderingar från de boende. Dialog sker även direkt med köket.

Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med näring?

Alla måltider som tillagas är näringsberäknade och anpassade för den målgrupp som maten serveras till. Våra måltider innehåller lite extra fett och protein. Som äldre kan en normalportion blir för mycket att äta upp och då är det viktigt att portionen anpassas för just dig. Prata med din sjuksköterska på avdelningen om du eller anhörig upplever det svårt att äta full portion.

Vi tillagar konsistensanpassad mat i form grovpaté, timbal, gelé, tjockflytande och tunnflytande. Om brukare är i behov av specialkost- eller har någon allergi, så anmäls det i samband med ansökan om biståndsmatlåda, alternativt via sköterska om du bor vid ett äldreboende. Via länken kan du läsa mer om konsistensanpassad kost.

Konsistensguiden - Findus Special Foods Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på denna sida dig?