Till Karlskogas startsida

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Emma Sandblom: ”Jag vill vara med och förändra bilden av att vara förskollärare: Vi är med och formar framtiden.

Emma Sandblom har arbetat som förskollärare i Karlskoga kommun i ungefär ett år. Trots att hon fortfarande räknar sig som på ny på jobbet berättar hon hur givande och utvecklande hennes första tid i Karlskoga kommun har varit.

På min intervju för tjänsten var jag tydlig med att det var en bra kommunikation och ett fint samarbete jag var ute efter på min nya arbetsplats och det är precis det jag har fått. Jag tillsammans med mina kollegor och rektorer arbetar mot samma mål och har en god kommunikation på vägen. Det skapar en trygghet hos barnen och en tillit till oss som pedagoger både hos barn och vårdnadshavare.

Samarbetet är en stor del i att Emma trivs så bra i Karlskoga kommun. Hon beskriver arbetet mellan kollegor och rektorer men det hon vill lyfta mest är samarbetet som finns förskolor emellan, något hon inte upplevt på tidigare arbetsplatser.

Vi arbetar på ett helt annat sätt här än jag gjort tidigare. Här samlas vi med representanter från flera förskolor och tar lärdomar av varandra. Det ger möjlighet till utveckling där vi får chans att dela kunskaper och erfarenheter med varandra, förskollärare till förskollärare.

En annan stor del till Emmas höga trivsel är hur ledningen ser sina anställda och hur de bemöter önskemål om förändringar, nya idéer och drömmar om att ta nästa steg i sin förskollärarroll.

Visar man framfötterna och engagemang bemöts det väldigt bra, man känner sig sedd. Jag har varit tydlig med att jag vill nå så högt som möjligt, jag vill gå utbildningar och jag vill ha mer ansvar och det har jag fått. Jag känner verkligen att de tror på mig och det har också höjt mitt självförtroende i mitt arbete. Att ha en ledning som tror på mig gör att jag känner mig tryggare i min roll vilket också såklart påverkar hur jag är med barnen på ett positivt sätt.

Att Emma är driven och hela tiden vill framåt är tydligt och det lyser om henne när hon berättar om sina dagar på sin arbetsplats. Hon har förutom sitt driv och engagemang en annan sak som hon brinner lite extra för: att vara med och förändra bilden av att vara förskollärare. Under hennes förskollärarutbildning fick hon ofta höra meningar som ”jaha ska du leka hela dagarna” eller ”okej, förskollärare, det blir hinkvis med kaffe och sova middag på lunchen”. Något hon tycker är en helt fel bild av vad en förskollärare är.

Jag var redan under min utbildning trött på att höra människor prata ner rollen som förskollärare och jag jobbar hårt med att förändra den bilden. Att vara förskollärare är mer än att leka med barnen och sitta och dricka kaffe med kollegor. Det är vi som förskollärare som är med och formar barnen och lägger grunden för skolgången och också barnens framtid. Barn som idag växer upp är vår framtid och jag är varje dag med och bidrar till den framtiden. Som förskollärare är man med och formar morgondagen och jag tycker att det är den bilden människor ska ha om att vara förskollärare, ingenting annat.

Vill du bli kollega med Emma? Sök till förskollärare i Karlskoga kommun här: lediga lärarjobb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.