Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny

info@karlskoga.se

14 november 2019 - Pressmeddelande

Vägen mot ett ännu tryggare Karlskoga

Kommunledningen fattade under hösten beslut om att hitta nya vägar för att med snabba kortsiktiga insatser göra Karlskoga till en ännu tryggare plats. Det efter att ett antal händelser skapat oro på olika platser i kommunen.

Karlskoga är i grunden en trygg stad att leva i, ett bevis på det är att kommunen under året tagit emot utmärkelsen Årets Trygghetsskapare för sitt långsiktiga trygghetsarbete. Det man gör nu är att komplettera det långsiktiga arbetet med kortsiktiga punkinsatser.
- Vi har med relativt små resurser men med gemensam kunskap kommit en bra bit på vägen, säger Josefin Thelin, säkerhetssamordnare på Karlskoga kommun.

Arbetet drivs av den nytillsatta gruppen Operativ brottsförebyggande grupp. Den består av representanter från kommunens alla förvaltningar och Polisen. Sammansättningen ger stor kraft både för kunskapsläget och möjligheten att agera inom sina olika ansvarsområden.

Arbetet har den senaste tiden bland annat rört belysning och tunnlar i centrala delarna av Karlskoga, men även andra platser har fått del av insatser med förbättrad belysning och röjningsarbete.

Gruppen har nu kommit till ett läge där de finns möjlighet att jobba lite mer långsiktigt än vecka till vecka, även om det kortsiktiga är första prioritet.

Några exempel på vad kommunen arbetar med just nu

• Var väktare ronderar ses över flera gånger i vecka sett till läget, oro, sportevenemang med mera är sådant som påverkar var de syns extra ofta
  • Kommunen har personal ute på stan under till exempel lov eller vi andra tillfällen när man ser att behovet finns
  • Tillsammans med Karlskoga Energi & Miljö ser kommunenöver belysningen
  • Kommunen ser bland annat över tunnlar och behov av röjning
  • Riktade insatser direkt mot individer
  • Översyn av arbetet med klottersanering och glaskross
  • En annan stor fråga är att ta fram ett system/arbetssätt som kan hjälpa kommunanställda att lättare rapportera om som kan behöva åtgärdas.
  • Kommundirektör Johan Harryson har nyligen bjudit in regionpolischefen för samtal om trygghetskapande åtgärder
Uppdaterad 2019-11-14

Josefin Thelin